Boa's Curtis  en Laura kennen ondertussen de hotspots in Laren.
Boa's Curtis en Laura kennen ondertussen de hotspots in Laren. Foto's: JR

Laarders tonen soms huftergedrag
en dreigen met advocaten en beelden

Laura (21) en Curtis (27) zijn buitengewoon opsporings-
ambtenaar (boa) bij de BEL Combinatie. Ze zijn vaak in Laren te vinden.

LAREN Vroeger werd er veel gepraat en weinig bekeurd, maar dat is in Laren tegenwoordig wel anders. "Ik ben op De Rijt al berucht", zegt Laura. "Daar wordt constant op het trottoir geparkeerd." Boa's bekeuren, verlenen hulp, sussen burenruzies en houden toezicht. Over het algemeen worden de twee gewaardeerd. Maar soms tonen de Laarders huftergedrag, wordt er gedreigd met advocaten en camerabeelden en lopen de emoties hoog op.

Zo kreeg Curtis op klaarlichte dag op de Brink een wapen op zich gericht. Achteraf bleek het een nepwapen, maar het leek zodanig echt dat hij de meldkamer alarmeerde. Aanleiding was een staandehouding van een jongeman die met een fiets sjouwde die duidelijk op slot stond. "Deze persoon bleek een bekende van de jongen te zijn. In de auto vonden we later nog meer nepwapens", zegt Curtis.
Ook Laura maakte een vervelend incident mee met een pakketbezorger die zij aansprak omdat hij midden op een oversteek geparkeerd stond. Toen zij hem mededeelde dat hij daarvoor een proces-verbaal kreeg, reed hij tegen haar been aan, noemde haar bitch en stak zijn middelvinger op. "Daarna heb ik hem staandegehouden en naar zijn identiteitsbewijs gevraagd. Toen hij die niet wilde geven, kwam de politie erbij." De man kreeg vervolgens drie bekeuringen van de boa en kon 600 euro aftikken. Kassa!

Een boa, afgestudeerd na een 3-jarige mbo 3-opleiding, mag strafrechtelijk en bestuursrechtelijk optreden. "Bij diefstal mogen wij alleen op heterdaad aanhouden en dragen wij de verdachte zo snel mogelijk over aan de politie", zeggen de twee. Overigens komt de opbrengst van de uitgeschreven boetes niet in de kassa van de lokale overheid terecht. "Daar worden wij als gemeente niet rijker van. Vroeger ging een substantieel deel van de boetes naar de gemeente, nu 100% naar het Rijk", zegt wethouder Ton Stam, die overigens zelf - net als collega Peter Calis - in de blauwe zone bij het gemeentehuis op de bon is geslingerd. De gemeente betaalt de boa's uit eigen middelen.

Het veld in!

Dan besluiten we eropuit te trekken. Curtis en Laura pakken bij het gemeentehuis hun bike. We gaan richting het Plein 1945, want daar is altijd drukte. Om de hoek staat al een radio te schallen. Een hovenier is er aan het werk. Curtis vraagt of het iets minder mag en de man zet de radio zachter. We gaan verder. Dan ziet Curtis op de St. Janstraat (dat deel heeft een gesloten-verklaring) een Volvo een uitrit blokkeren. Via de RDW-app checkt hij het kenteken. Op dat moment komt de eigenaar van de auto naar buiten. Er blijkt weinig aan de hand. Hij is bij een bewoonster aan het laden en lossen en reageert sportief: "Je bereikt meer met honing dan azijn. Hij doet zijn werk goed."
Aan de overkant bij Patisserie Jane stopt een fietsster. "Bij ons op de Gooiergracht staat een knoert van een camper van wel tien meter lang. Mag dat?" vraagt zij. De boa's leggen uit dat deze maximaal drie dagen aan de openbare weg mag staan, maar beloven haar diezelfde dag nog een kijkje te komen nemen. We krijgen niet de gelegenheid verder te lopen, want dan worden de handhavers geroepen door een man in een dikke wagen: "Waren jullie gisteren bij mij aan de deur?" Al snel komt Laura erachter dat er een auto geparkeerd stond die niet toegestaan is op de openbare weg vanwege diverse aanpassingen aan de carrosserie en dat dat de reden van het bezoek was. Het probleem is ondertussen opgelost, meldt de man: "De wagen is verkocht."
En dan treffen we tot slot bij de Jumbo een jeep aan die stilstaat bij een parkeerverbod. Ook brandt de alarmverlichting. Dat mag dus niet. Kunstenaar Pépé Grégoire komt aanlopen; hij heeft vier bierkratjes weggebracht. Dat hij daar even stilstaat, kost hem 104 euro. Gelukkig heeft hij wel zijn rijbewijs bij zich (het niet kunnen tonen ervan kost 104 euro!) en kan hij bewijzen dat het voertuig verzekerd is. Voor het voeren van de alarmlichten krijgt hij een waarschuwing. "Dat mag namelijk alleen bij dreigend gevaar of pech", legt Curtis hem uit. Zijn echtgenote Marline kan zich er niet druk om maken. "Dit kan gebeuren."

'Ik ben op De Rijt al berucht', zegt Laura. Daar is trottoir populair.
Kunstenaar Pépé Grégoire wordt op de bon geslingerd.