De oefening wordt nabesproken, ook met de 'slachtoffers'.
De oefening wordt nabesproken, ook met de 'slachtoffers'. Foto: Bastiaan Miché

Larense brandweer zoekt doorzetters die wat voor maatschappij willen doen

De huisvesting in een Brandweervilla bleek een 1 aprilgrap, maar er kwamen 12 serieuze aanmeldingen bij brandweer Laren. Drie van hen liepen een oefenavond mee.

LAREN Voor slachtoffer spelen, slangen rollen en tot slot taart aansnijden. De oefenavond van brandweerpost Laren had alle facetten van het brandweervak in zich: de actie, het samenwerken en de factor plezier. Vrijdagavond kreeg het 28 koppen tellende korps drie potentiële nieuwe brandweermannen mee om kennis te maken met het vrijwilligerswerk.

De brandweermannen in Laren zijn het erover eens: als je eenmaal de stap over de drempel hebt gezet en het brandweervirus heeft je getroffen, dan ga je niet meer weg. Dat blijkt, want er zitten tussen de vrijwilligers vele met een jarenlang dienstverband. Daarin schuilt ook het gevaar. "De kans is er dat over een jaar of vijf bijna de helft van het korps stopt", zegt postcoördinator Jeroen van den Brakel. Met een opleiding van twee jaar voor de boeg is het dus nu investeren in werven, beseffen ze ook in Laren.
Hun Brandweervilla-actie (een appartement bij de kazerne voor nieuwe vrijwilligers) trok de 20-jarige Jeroen Croonen uit Mijdrecht aan. "Ik wil graag bij de brandweer en ik wil uit huis, dus dit leek me een mooie combinatie", zegt hij enthousiast. Dat het een 1 aprilgrap betrof maakt de student integrale veiligheidskunde niks uit en hij ging in op de uitnodiging om een oefenavond mee te lopen.
Dat bestaat uit een kijkje achter de schermen en een introductie door Van den Brakel. Veel hoeft hij niet uit te leggen, want dankzij zijn studie weet Croonen een beetje wat hem te wachten staat. Dat geldt ook voor de andere 'sollicitanten' Frank Bobeldijk (25) uit Enkhuizen en de 17-jarige Niels van den Brink uit Houten. Bobeldijk was vrijwilliger in Enkhuizen, maar na inkrimping van het korps zoekt hij een andere plek om zijn hobby uit te voeren. "Ik loop al sinds mijn derde rond op kazernes en het blijft trekken." Van den Brink zat bij de jeugdbrandweer en wil nu vrijwilliger worden. De combinatie met een eigen appartement in de Brandweervilla leek hem ideaal.

Slachtoffer

De drie worden in het oefenpand in Laren op een kamer gezet, als slachtoffer. Door te bonken op de ramen trekken ze de aandacht van de manschappen van post Laren. Aan hen de taak om de slachtoffers zo goed en snel als mogelijk te bevrijden. Geen makkelijke klus, want in de naastgelegen kamer is brand geënsceneerd, net als verderop in het pand. Na even zoeken worden alle slachtoffers in veiligheid gebracht. Voor de slachtoffers is het dan tijd voor slangen rollen: ervoor zorgen dat alle auto's weer uitrukgereed zijn. Voor Bobeldijk en Van den Brink is het vertrouwd werk, Croonen volgt de aanwijzingen op van de ervaren brandweermensen. "Met mijn studie kan ik een kantoorbaan krijgen, maar meer afwisseling en uitdaging daarnaast als brandweervrijwilliger lijkt me nog steeds leuk", aldus Croonen.
Die uitdaging is voor meer brandweermensen de reden om vrijwilliger te worden. De 40-jarige Rob van Mourik is sinds 2017 verbonden aan de post. Hij was eerder vrijwilliger in Utrecht, maar stopte. Als herintreder deed hij in Laren in drie maanden zijn opleiding opnieuw. "Ik leer nog steeds: met stress omgaan, mensen aansturen. Ik heb daar ook wat aan in mijn dagelijks werk als teamleider." De 40-jarige cameraman Collin Barning uit Laren kende de brandweer alleen van het filmen van realityseries. "Maar aan de andere kant staan en mensen kunnen helpen voelt beter dan op een afstand toekijken en filmen", zegt hij nu. Hij behaalde vorig jaar zijn manschapdiploma. "Ik kan alleen maar zeggen: kom een keer meelopen. Toen ik hier een keer was geweest dacht ik meteen: top, dit ga ik doen."
Wie in Laren brandweerman of -vrouw wil worden kan een oefenavond mee. De opleiding tot manschap duurt circa 2 jaar: elke week 1 à 2 avonden studie en praktijk. "We zoeken doorzetters die wat voor de maatschappij willen betekenen. Iedereen heeft wel dingen die hij of zij minder goed kan, maar dat maakt niet uit, want brandweer is teamwerk", zegt Van den Brakel, terwijl hij toekijkt hoe de drie 'stagiairs' taart aansnijden voor de gezamenlijke koffie na de oefening.

De drie potentiële brandweermannen krijgen uitleg.