Schetsontwerp van nieuwe clubhuis Maggy Lekeux.
Schetsontwerp van nieuwe clubhuis Maggy Lekeux. Impressie: PR

Na jaren van onzekerheid lijkt de zon te schijnen voor scouts Maggy Lekeux

Scouting Maggy Lekeux hoopt nog dit jaar te kunnen starten met de bouw van hun nieuwe clubhuis aan de Veerweg. Eind deze maand weet het bestuur meer!

LAREN Scouting Maggy Lekeux heeft de aanvraag voor de investeringssubsidie Sport- en Scouting Accomodatie ingediend in Laren én Eemnes. Deze aanvraag - respectievelijk maximaal 225.000 euro en 157.500 euro - levert hopelijk het overgrote geldbedrag bijeen om het huidige noodgebouw definitief te vervangen voor een passend, duurzaam en toekomstbestendig nieuw scoutinggebouw aan de Veerweg. Penningmeester Michelle Teunissen: "We zijn heel positief gestemd dat het gaat lukken."

Ook bij de overkoepelende organisaties Scouting Nederland en Regio het Gooi is om geld gevraagd. De club zelf heeft goed gespaard en probeert met originele acties nog meer geld bijeen te krijgen. Nog deze maand start er een crowdfunding. De totale bouwsom bedraagt 450.000 euro. Bij groen licht start de bouw (prefab) door bouwbedrijf Van Boheemen uit Eemnes in september en is de opening in februari 2020. "Dat sluit mooi aan bij ons 60-jarig jubileum."
Op het terrein, waarvan het Goois Natuurreservaat (GNR) eigenaar is, verschijnt een gebouw van twintig meter lang, drie hoog en met een nok tot zes meter. Het is dusdanig ontworpen dat het goed binnen de bosrijke omgeving past, gemaakt van zeer duurzame materialen, energiezuinig en wordt door de bouwtechniek zeer efficiënt gerealiseerd. "Zaken die passen bij scouting. Er wordt zelfs uitgezocht of er op het dak bijenkorven geplaatst kunnen worden", vertelt voorzitter Joost Gijzel. "Over het exacte uiterlijk van het gebouw zijn we nog in gesprek met de gemeente en omwonenden. We hebben hen een brief gestuurd waarin we vragen of we bij hen langs mogen komen om het ontwerp door te spreken en ook hun inbreng in het uiteindelijke gebouw te verwerken. Zo staat er straks een gebouw wat ook de draagkracht van de buurt heeft."
Elke speltak krijgt straks een eigen lokaal. "Nu beschikken we over twee lokalen en dat werkt praktisch gezien niet, omdat het spel niet optimaal worden kan worden uitgevoerd. Dat werkt beperkend en vraagt om improvisatie", aldus Teunissen. Ook komt er een groter nat gedeelte met toiletten en douches, een keuken en opslagruimte voor de materialen. De scoutingclub is een steady groep van honderd leden. "En volgens een analyse van Scouting Nederland kunnen we rekenen op een structurele jaarlijkse groei van rond de 10% groei. De huidige huisvesting is de beperkende factor."
Na de gedwongen herlocalisatie in 2012 vanuit het centrum naar het terrein aan de Veerweg heeft de club moeten wachten tot eind 2017 op het definitieve bestemmingsplan. Sindsdien is er achter de schermen hard gewerkt om een nieuw gebouw te realiseren. Gijzel: "We willen niets liever dan de witte containers, die altijd een tijdelijk karakter hebben gehad, vervangen voor een gebouw dat wél past in de omgeving. Helaas ging dat minder snel dan gehoopt: "We worden helaas nu geconfronteerd met veranderende wetgeving en terugtrekkende fondsen. Een situatie waar wij weinig aan konden doen, maar nu wel moeten zien op te lossen."
Waarom moet er eigenlijk een nieuw clubhuis komen? Gijzel: "Het huidige noodgebouw - ooit voor een symbolisch bedrag overgenomen - heeft altijd in afwachting van het definitieve bestemmingsplan - een tijdelijk karakter gehad. Door blijvende onduidelijkheid rondom het bestemmingsplan was groot investeren in de (reeds afgeschreven) containers onverantwoord. Tevens was verdere ontwikkeling van het bouwplan beperkt mogelijk doordat subsidie en fondsaanvragen als drempel een bestemmingsplan eisten voordat een verdere procedure in gang kon worden gezet. Hierdoor zat Scouting Maggy Lekeux tot eind 2017 in een spagaat. Vertrouwende op de gemeente Laren is ervoor gekozen om vooral te focussen op het vergaren van vermogen voor nieuwbouw en derhalve terughoudend te zijn met onderhoud. Nu is de urgentie voor nieuwbouw zeer hoog; het huidige onderkomen voldoet niet (meer) aan de gebruikseisen en wensen en is door de vele weersinvloeden nu ook echt op."

De huidige accommodatie is 'op'.