Ludieke 1 aprilgrap

Vervolg voorpagina

Het bleek een 1 aprilgrap, maar wel een met een serieuze ondertoon, want ook in Laren trekken brandweervrijwilligers weg vanwege het tekort aan betaalbare huisvesting.
Dat weet ook brandweerman Patrick Kooij. De 24-jarige wilde graag bij de brandweer in Laren, maar kon geen woning vinden. Uit nood woont hij nu al ruim een jaar in bij een collega-brandweerman. Zijn appartement is boven de Larense kazerne gevestigd. Die woningen waren vroeger bedoeld voor maatschappelijke functies zoals brandweer of politie, maar toen er even geen vraag was, zijn er 'gewone' inwoners ingetrokken. Inmiddels vallen de appartementen onder de gewone woningtoewijzingsregels en geldt er geen urgentie meer.
"Als een van ons ooit een vriendin krijgt dan moet ik eruit. Ik zie me niet de rest van mijn leven samenwonen met Hans", lacht Kooij. Voor brandweerman Stefan Kleijer is het al zover. Over een paar maanden gaat hij samenwonen met zijn vriendin. In Amsterdam. "Omdat wij hier niets betaalbaars konden vinden", zegt hij met spijt in zijn stem. En dus vertrekt hij uit Laren.
Op dit moment telt het korps Laren 28 manschappen, terwijl 35 gewenst zijn. De brandweerpost hoopt dat de ludieke 1 aprilgrap iets teweeg heeft gebracht. "Hopelijk kunnen we de koppen bij elkaar steken om te voorkomen dat in de toekomst de brandweerauto's leeg zijn", zegt Kooij.


'Mijn hart zegt iets anders'

Marita Steenbeek en Eric Joosen (Het Vitus) zijn teleurgesteld. "Jazeker, we gaan er alsnog een feestje van maken, maar wel anders." De zaterdag- en woensdagavonden worden in ieder geval besloten feesten. "Op de overige dagen gaan we broeden." Steenbeek verwacht op maandag uiterlijk 23.00 uur de deur te sluiten en op dinsdag na de reĆ¼nie dicht te gaan of een besloten event te organiseren.
Bea Kukupessy (DBP) vertelde in een stemverklaring te hebben geworsteld met deze motie, maar stemde wel tegen. "Ik zit hier om de kermis te behouden. Heb belangen afgewogen, maar heb besloten mee te gaan met de coalitie", reageerde ze geƫmotioneerd. "Maar mijn hart zegt heel iets anders. Ik geniet van de kermis in al zijn facetten." Ze wenst zo snel mogelijk na de kermis een evaluatie. "Eventueel kan het volgend jaar dan worden teruggedraaid."