Bij het monument werden kransen gelegd.
Bij het monument werden kransen gelegd. Foto: Bob Awick

Kinderen en stafleden Berg-Stichting opnieuw herdacht

48 Joodse kinderen en vier stafleden van de Berg-Stichting, die tijdens de WOII door de Duitsers zijn vermoord, zijn vorige week herdacht.

LAREN De bijeenkomst vond plaats in de aula van Laar & Berg. Die was tot de laatste rij gevuld met ruim tweehonderd leerlingen en belangstellenden. "Er waren oud-bewoners van de Berg-Stichting die speciaal voor de herdenking waren overgekomen uit New York en Israƫl", vertelt Ineke Hilhorst. Zij is initiatiefneemster van de herdenking en het monument op het Reitsemaplantsoen.

De 140 leerlingen van de 3e klassen hadden een bijdrage gemaakt voor de indrukwekkende en ontroerende tentoonstelling die van tevoren te bezichtigen was. Hilhorst: "De organisatie en presentatie was in handen van leerlingen uit diezelfde derde klassen. Een leerling speelde een zelfgecomponeerd gitaarstuk, twee anderen droegen een zelfgeschreven gedicht voor."
Na een welkomstwoord van rector Sannerijn Janssen sprak Hilhorst met name tot de leerlingen om hen op te roepen tot verdraagzaamheid en waakzaamheid, gevolgd door een aangrijpend verhaal van Jaap Wertheim, die van 1942-1945 zat ondergedoken op Steenbergen in Laren. Daarna begaf het gezelschap zich naar het Reitsemaplantsoen en het monument, waar het bestuur van Laren, samen met pastoor Jan Vriend en dominee Job de Bruijn een erehaag vormden achter voorganger Betsalel die de Kaddisj reciteerde. The Last Post werd ten gehore gebracht door een van de leerlingen, voorafgaand aan een minuut stilte. Na de kranslegging legde iedereen een steentje bij het monument.
Van 1911 tot 1965 was in Laren, op de plek waar nu de scholengemeenschap Laar & Berg staat, de Berg-Stichting gevestigd. Voor de oorlog een instelling voor uit huis geplaatste Joodse kinderen, na de oorlog een tehuis voor Joodse weeskinderen.