Overgang naar wisselvallig en vrij koel weer

Na een warm en zonovergoten paasweekeinde volgt deze week een drastische weeromslag. Het Scandinavisch hogedrukgebied dat een warme oostelijke stroming in stand hield trekt oostwaarts weg. Het maakt ruimte voor Atlantische lagedrukgebieden. Vanaf zaterdag komt er een stevige westelijke stroming op gang. Het wordt sterk wisselvallig met soms veel wind.

Donderdag en vrijdag

Na een broeierig warme woensdag, gevolgd door lokaal onweer, stroomt donderdag minder warme lucht onze regio binnen. Er kunnen enkele buien vallen. Nu en dan schijnt de zon. Het wordt 18 graden. Vrijdag zet de verkoeling door met 15 à 16 graden als maximum. De zon schijnt af en toe met kans op een bui. Er staat een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Het koningsweekeinde

Op Koningsdag is het naar verwachting half tot soms zwaar bewolkt. De zon schijnt nu en dan, maar er is ook een reële kans op enkele buien. Daarbij blaast er enige tijd een (vrij) krachtige zuidwestenwind. Het is koel met 13 graden. Ook zondag is het koel en onbestendig met een mix van nu en dan zon en enkele buien. Het wordt ook zondag niet veel meer dan 13 graden

Weetje

Met 24.8 graden was het de warmste Pasen sinds 2011. Toen werd het 26.3 graden. De 27ste april lijkt echter koel te gaan verlopen. Ook in 2016 en 2017 was Koningsdag koel met amper 11 graden. Wel scheen de zon geregeld. Vorig jaar werd het 15 graden met weinig Oranjezon. In 2011 en 2012 verliep het Oranjefeest warm met 22 graden. Toen viel het nog op 30 april.