Noor en Olivier Suttorp staan van jongs af aan op de ski's en beoefenen hun sport op topniveau in het juniorenselectieteam.
Noor en Olivier Suttorp staan van jongs af aan op de ski's en beoefenen hun sport op topniveau in het juniorenselectieteam. Foto's: Bob Awick

'Wij kennen geen angst en geven alles voor het skiën'

Olivier en Noor begonnen op vijfjarige leeftijd met skiën bij de skischool van Wolfskamer Wintersport in Huizen. Nu doen ze mee met de internationale top van de junioren. Sinds het vorige seizoen trainen ze minimaal twee keer per week bij de Snow Sports Academy Racing in Zoetermeer, als ze al niet op trainingskamp in Oostenrijk zijn. Vader Suttorp is bij alle belangrijke wedstrijden, maar naar de trainingskampen gaan broer en zus alleen. En dat gaat heel goed, zegt Noor. "In het begin was het wennen, maar nu zijn we vooral met skiën bezig."

Laren Noor en Olivier Suttorp skiën allebei op hoog niveau en dat betekent minimaal twee keer per week trainen in Zoetermeer en daarnaast drie conditietrainingen op school of thuis. De twee kinderen hebben het graag over voor hun sport. Voor vader Robert Suttorp betekent de hobby van zijn kinderen een grote tijdsinvestering, die hij ook graag voor lief neemt. Trots laat hij een foto zien van zijn dochter die naar beneden slalomt in de International Kidstrophy. "We krijgen er veel plezier voor terug."

"Bij de start van een wedstrijd voel ik me zenuwachtig, maar eenmaal beneden ben ik altijd opgelucht en blij", vertelt Noor Suttorp. Zij skiede eind maart voor de International Kidstrophy in Zauchensee in Oostenrijk. "De eerste ronde eindigde ik als tiende en de tweede keer als zevende", vat ze haar meest recente resultaat samen. Deze wedstrijd, waaraan 22 landen meedoen, is een van de klassiekers in het juniorenskiën. In 2018 haalde de talentvolle Larense zelfs de tweede plaats, maar ook dit jaar is zij tevreden over haar resultaat. "Het verschil met de winnaar was 1,4 seconde", licht vader Robert Suttorp toe.

Slalom

Ook broer Olivier doet mee aan nationale en internationale wedstrijden slalom en reuzenslalom. "Volgend jaar ben ik vijftien en komt daar de Super G bij. Daar kijk ik echt naar uit", klinkt het enthousiast.
Het tweetal werkt er hard voor om te kunnen meedraaien op topniveau. Zo trainen ze minimaal twee keer per week bij de Snow Sports Academy Racing in Zoetermeer, meestal gebracht door hun vader.

Wolfskamer

"Het is een behoorlijke tijdsinvestering van minstens twintig uur", geeft hij toe. "En dertigduizend autokilometers per jaar. Ik kan het doen, omdat ik mijn eigen bedrijf heb. Als ik voor de kinderen in het buitenland ben, werk ik gewoon door."
Toen Suttorp zijn oudste kind in 2008 naar zijn eerste skilesje bracht, had hij geen enkel ogenblik gedacht dat hij Olivier en Noor ooit zou aanmoedigen op topwedstrijden.

Olivier en Noor skiën op wedstrijden de slalom en reuzenslalom

Blijft bijzonder

"Ik zocht als alleenstaande vader een sport die ik gemakkelijk met alles kon combineren. Skiën bij de Wolfskamer in Huizen was een leuke mogelijkheid", blikt hij terug. Dat beide kinderen zo talentvol zijn dat zij nu allebei in het selectieteam van Snow Sports Academy Racing skiën blijft natuurlijk bijzonder, geeft hij grif toe.

"Mijn ouders namen mij ook als klein jochie al mee op wintersport en later heb ik veel geleerd tijdens mijn schooltijd in Zwitserland. Daardoor ben ik best goed op de ski's, maar Noor en Olivier skiën mij er nu helemaal uit", bekent hij lachend.

Snow Sports Academy Racing

Twee keer in de week trainen in Snowworld Zoetermeer en daarnaast thuis en op school, bij elkaar wel zo'n drie tot vijf trainingen per week vraagt wel wat van de kinderen. Zeker in de wetenschap dat ze verdeeld over het jaar veertien weken voor wedstrijden of trainingskampen in Oostenrijk zijn. Olivier zit in de tweede klas van het vwo in Hilversum, Noor in groep 7 van de basisschool. Als ze op trainingskamp zijn, gaat het huiswerk mee. Voor Olivier betekent dit dat hij naast alle trainingen zo'n twee uur per dag aan zijn huiswerk besteedt als hij niet op school is.

School belangrijker

"Ik ben daar heel serieus mee bezig, want uiteindelijk vind ik school belangrijker dan skiën", zegt hij. "Ik maak alle toetsen die ik heb gemist in de weken dat ik er wel ben. Tot nu toe gaat dat goed, ook omdat ik extra huiswerkbegeleiding krijg in Nederland." Tijd voor zijn vrienden houdt hij ook. "Donderdag en vrijdag en in het weekend kan ik gewoon afspreken."

Ook Noor neemt haar huiswerk mee en maakt eenmaal weer op school haar toetsen. Toch is ze hier niet zoveel tijd mee kwijt als haar broer, wat haar ruimte geeft om te trainen voor haar NOC*NSF-status, aldus de elfjarige die al meerder keren Nederlands skikampioen is geweest en internationale wedstrijden heeft gewonnen. "Een status helpt bij het vinden van sponsors", legt ze uit. "Daarbij is het dan nog gemakkelijker om vrij te krijgen van school en kan ik trainen met de beste trainers."

Trainingskamp

De beste trainers gaan ook mee naar de trainingskampen. Behalve de twee Suttorpjes zijn er meer broers en zussen die samen op kamp gaan. Olivier ontkent lachend het idee dat broer en zus altijd samen zouden optrekken in Oostenrijk. "Nee, eigenlijk zijn we op kamp totaal niet met elkaar bezig. Ik zie daar mijn eigen vrienden en dat geldt ook voor Noor."
Noor en Olivier zijn allroundwintersporters. Ook voor snowboarden of freestyleskiën draaien ze hun hand niet om, maar hun specialisme is de slalom en de reuzenslalom. De twee afdalingen mogen voor de leek misschien op elkaar lijken, maar technisch is er een wereld van verschil, verzekert Noor. "Bij de reuzenslalom kun je sneller de bocht inzetten, maar is het ook heel belangrijk dat je deze mooi rond afmaakt", legt ze uit.

Super G

De Super Giant Slalom, kortweg Super G, die Olivier volgend jaar gaat skiën is sneller dan de reuzenslalom en heeft in de afdaling nog meer extra bochten in het parcours. Zoon Suttorp kan bijna niet wachten tot het zover is. "Mijn talent is dat ik de durf heb om snelheid te maken. Ik ken geen angst en wil alles geven voor het skiën. Als ik het gevoel heb dat ik dat heb gedaan, kan ik ermee leven als het resultaat tegenvalt. Op het Nederlands kampioenschap gleed ik uit en miste de laatste paal. Toch heb ik geen naar gevoel over de wedstrijd omdat ik daarvoor goed skiede. Dit kan gebeuren en daar moet je rekening mee houden. Voor een topresultaat moet alles kloppen."
Noor knikt instemmend. "Je hebt techniek en snelheid. Natuurlijk werk ik hard aan mijn techniek, maar het is op snelheid dat ik wedstrijden win", is de analyse van de middelste telg van de familie Suttorp die in 2018 tijdens de allereerste sportverkiezing van Laren is uitgeroepen tot Sporttalent Laren 2018. De jongste dochter, Lisa Suttorp, is bijna twee jaar en heeft in februari dit jaar op haar eerste ski's gestaan.

Olympische Spelen

"Mikaela Shiffrin", antwoorden de kinderen in koor op de vraag wie op dit moment hun grote voorbeeld is. Zelf zouden ze ook heel graag een keer aan de Olympische Spelen meedoen. Tegelijkertijd zijn ze realistisch en weten ze dat ze daarvoor nog een lange weg te gaan hebben. "Eerst moeten we goed presteren op nationale en internationale wedstrijden en met zestien jaar een FIS-wedstrijdlicentie halen", geeft Olivier de richting aan.
"Daarna kunnen we verder en Europa Cups en World Cups skiën. Pas als we zover zijn, komen de Olympische Spelen in zicht. Eigenlijk willen Noor en ik nog niet zover kijken. Voor nu willen we vooral genieten van onze sport."

Noor Suttorp slalomt naar beneden op de Kidstrophy 2019.