Jan van den Brink werd thuis verrast.
Jan van den Brink werd thuis verrast. Foto: Studio Kastermans

Drie Eemnessers en twee Laarders krijgen lintje; in Blaricum niemand

Vijf inwoners uit Laren en Eemnes hebben ter gelegenheid van Koningsdag een koninklijke onderscheiding gekregen. In Blaricum werden dit jaar geen lintjes uitgedeeld.

EEMNES/LAREN In Eemnes is Roel Kraefft benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en Lidy Kouwenhoven-van Dijk en Henk Eijlers tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. In Laren zijn de gelukkigen Jan van den Brink en Jan Rinzema, beiden Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Roland van Benthem reikte de bij de onderscheidingen behorende versierselen aan de decorandi Kraefft en Kouwenhoven-van Dijk uit. Eijlers kreeg de versierselen door Han ter Heegde, burgemeester van Gooise Meren, opgespeld. In Laren deed burgemeester Rinske Kruisinga dat.
VVD-dier Roel Kraefft kreeg de onderscheiding omdat hij zich al ruim veertig jaar heeft ingezet voor diverse maatschappelijke organisaties in onze samenleving. Na zijn wethouderschap was Kraefft van 1999 tot 2007 bestuurslid van het openbaar onderwijs HBEL (Huizen, Blaricum, Eemnes en Laren). Hij heeft in die periode de fusie van Huizen en de BEL-dorpen met de andere scholen in het Gooi mede tot stand gebracht en hij heeft acht jaar de belangen van het openbaar onderwijs met verve verdedigd.
Daarnaast is hij al tig jaar actief bij de Nederlandse Caravan Club en was hij tien jaar lang voorzitter van de Stichting Kringloop Centrum Eemnes. Hij heeft gezorgd voor stevige (financiële) toekomstbestendige fundamenten waarbij nieuwbouw en samenwerking met andere kringloopcentra tot stand is gekomen. En sinds enkele jaren maakt de Eemnesser deel uit van de straatnamencommissie in Eemnes om de nieuwbouwwijken van gefundeerde namen te voorzien.

Pensionado Lidy Kouwenhoven-van Dijk werkte decennialang als parochiesecretaresse van de R.K. Parochie Heilige Nicolaas. Zij ondersteunde de pastoor en was de spil van de parochie toen de gemeenschap in 1995 tijdelijk geen pastoor had. Tegenwoordig is zij lid van de werkgroep Rouwbegeleiding en Avondwake, lid van het liturgie- en diakonieberaad en vrijwilliger op het secretariaat bij de locatieraad. Als lid van de pastoraatsgroep bezoekt zij ouderen en zieken en organiseert ze jaarlijks een dag voor zieke parochianen en een ontmoetingsdag voor vrijwilligers. Ook is zij medewerker van de noodtelefoon en is ze nauw betrokken bij de redactie van de tekstboekjes voor de vieringen.

Henk Eijlers (80) kreeg zijn lintje uitgereikt in Gooise Meren. Hij dankt de onderscheiding (Lid in de Orde van Oranje Nassau) vooral aan zijn vrijwillige inzet voor de Grote Kerk van Naarden. Al sinds 1995 is hij nauw betrokken bij het organiseren van de orgelconcerten. Daarnaast is hij in en rond zijn eigen woonplaats mede-organisator van culturele middagen voor senioren (samen met Versa Welzijn) en de Repair Cafés in Laren, Eemnes en Blaricum. Ook is hij al ruim dertig jaar organist in de kerk van de Hervormde Gemeente in Eemnes.

Laren

Jan van den Brink zet zich sinds lange tijd in voor het behoud van cultureel erfgoed en is actief op kerkelijk en economisch gebied. Daarnaast zet hij zich ook in voor de bevordering van de bijenteelt. Als bestuurslid van de Stichting Oude Landbouwgewassen in Laren (SOLL) zorgde hij ervoor dat een akker in Laren niet meer met het uitzichtbelemmerende mais, maar met graan werd bebouwd. Dit initiatief sloeg dermate goed aan dat het uiteindelijk in 1994 heeft geleid tot de oprichting van de SOLL. Hierdoor zijn de oude enggronden behouden en worden ze gebruikt waar ze vroeger voor bedoeld waren. De Laarder is ook betrokken bij het Broederschap van Sint Jan (hij is medeverantwoordelijk voor het beleid), de St. Jansprocessie en de Matthäus Passion in de basiliek. Als ondernemer (Kerkhof aan de Naarderstraat, red.) was hij van 2005 tot 2010 voorzitter van de Ondernemersvereniging Naarderstraat in Laren. Hij heeft zich ingezet voor het verbeteren van het imago en de aantrekkelijkheid van de Naarderstraat. En als lid - voorheen bestuurslid - zet Van den Brink zich nog steeds met aanstekelijke enthousiasme in voor de Vereniging tot Bevordering der Bijenteelt Nederland Laren-Blaricum (VBBN).

En tot slot kwam er dit jaar ook een lintje terecht bij predikant Jan Rinzema, omdat hij een bijzondere invulling heeft gegeven aan het beroep predikant. In al zijn standplaatsen heeft hij inhoud gegeven aan zijn betrokkenheid bij cultuur en maatschappij. Hij is hierdoor niet alleen dienstbaar aan zijn eigen kerkelijke gemeenschap, maar ook aan de gemeenschap in het algemeen. Zijn vele activiteiten binnen en buiten de kerk komen ook voort uit zijn besef van verantwoordelijkheid tegenover de gemeenschap en de inwoners, kerkelijk of niet-kerkelijk. De activiteiten van Rinzema hebben voor een deel een bovenlokale/landelijke uitstraling. In alle activiteiten speelt hij een leidinggevende rol. Sinds 1989 is Rinzema predikant. Eerst in de Verenigde Staten en vanaf 1991 tot 2014 achtereenvolgens bij de Nederlandse Hervormde Gemeente in Noordwijk, de Protestantse Gemeente in Vianen en bij de Protestantse Gemeente Blaricum.
In 2015 richtte de Laarder de Stichting Preek van de Week op (www.preekvandeweek.com) vanuit het oogpunt: waar zijn de mensen van vandaag, zij leren en lezen achter hun laptop, via hun computer en via hun smartphone. Voor deze mensen heeft de Laarder een digitale inspiratiegemeenschap bedacht, met een inspirerend en verbindend woord voor iedereen.

Jan Rinzema is zo trots als een pauw.
Henk Eijlers is trots op zijn lintje.
Roel Kraefft gaat als 'ridder' door het leven.
Lidy Kouwenhoven was blij verrast.