Lezing door Roxane van Iperen over de beklemmende geschiedenis van haar Gooise huis in oorlogstijd

LAREN Op 5 mei vieren we de vrijheid. We leven al bijna drie kwart eeuw in vrede, en soms vergeten we hoe duurbevochten die vrijheid is.

Op zondag 5 mei om 15.00 uur wil De Groene Afslag middels een lezing door Roxane van Iperen stilstaan bij de hardvochtige onderdrukking in de Tweede Wereldoorlog, maar vooral ook bij de moed van de mensen die ertegen opstonden. Ze beantwoordt na afloop vragen en signeert haar boek. De toegang bedraagt 10 euro. Tickets via https://bit.ly/2GCeeT1.
Van Iperen kocht een oud huis op de grens van Naarden en Huizen en botste bij de verbouwing ervan op geheime schuilplaatsen. Na lang onderzoek ontdekte zij dat op het hoogtepunt van de oorlog, toen de treinen richting de concentratiekampen op volle capaciteit reden en de Endlösung der Judenfrage succesvol vorm begon te krijgen, in 't Hooge Nest door twee Joodse zussen, Janny en Lien Brilleslijper, een groot onderduik- en verzetscentrum werd gerund.
Over de bewogen geschiedenis van het huis schreef ze het boek 't Hooge Nest, een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden. Ook het Crailo-terrein, waar De Groene Afslag gehuisvest is, heeft een bijzondere rol gespeeld in de oorlog. Het terrein werd in 1938 opgeleverd, de Duitsers konden in een 'nagelneue' kazerne trekken. Na de oorlog deed het soldatenverblijf dienst als interneringskamp voor de vele Gooise NSB'ers.