Wethouder Stam liep eerder een route met Irmy Vos. Hij droeg hierbij een simulatiebril.
Wethouder Stam liep eerder een route met Irmy Vos. Hij droeg hierbij een simulatiebril. Foto: PR

Toegankelijkheidsteam Laren best tevreden met resultaten

Het Toegankelijkheid Team Laren (TTL) bestaat deze maand precies een jaar. Een terugblik met Irmy Vos. Zij nam het initatief tot dit team.

LAREN "We kunnen geen ijzer met handen breken", zegt Irmy Vos uit Laren. Maar tevreden zijn zij en haar teamleden best wel. "Het toegankelijkheidsteam verspreidt zich als een olievlek door Laren en we worden serieus genomen", lacht de Larense. Het afgelopen jaar kwamen er dik honderd meldingen binnen en dit aantal neemt de laatste tijd af. Dat vindt Vos een gunstig teken.

Doel is om samen met de gemeente Laren het dorp toegankelijker te maken en de bewustwording bij de inwoners te vergroten. Het team bestaat uit zeven personen, de één heeft een beperking, de ander niet. De teamleden signaleren, trekken eropuit en flyeren. Op de nieuwste flyer, die binnenkort verschijnt, staat: 'Houd de stoep vrij, dan is de voetganger ook blij!' Wie zijn/haar auto verkeerd parkeert of de container midden op de stoep zet, kan deze kreet onder ogen krijgen.

Positief

Het Toegankelijkheid Team Laren (TTL) wil de mensen positief benaderen. "Aan klikken doen we niet en we zijn er ook niet om winkeliertjes te pesten, maar wij vragen hen wel mee te denken en rekening te houden met voetgangers", legt Vos nogmaals uit.
Heikele punten zijn nog altijd de uitstallingen bij bloemenwinkels en horecagelegenheden, maar ook de kippengrill op de stoep bij de slager op de Nieuweweg en de spullen bij de exclusieve tuinmeubelenwinkel aan de Naarderstraat. Wat Vos betreft mag het uitstallingenbeleid er snel komen, zodat de stoep voor iedereen veilig is.

Dat komt er nog dit jaar, meldt wethouder Ton Stam, die zeer blij is met het toegankelijkheidsteam. "Als je met de deelnemers van het team door het dorp wandelt, zie je duidelijker waar de problemen liggen voor mensen met een fysieke beperking. Tegelijkertijd zijn we het ook eens dat we de aanpak geleidelijk moeten doen, en ook de belangen van andere betrokkenen, zoals de winkeliers, in de gaten moeten houden. Het uitstallingenbeleid zal dan ook in een goede verstandhouding tussen het toegankelijkheidsteam en Bijzonder Laren tot stand moeten komen."
Volgens het team zijn er verschillende plekken in het dorp die dringend aandacht nodig hebben. Daarbij valt te denken aan de kruising Wagenpad/Zevenend/'t Paadje. Aan één kant is de stoep heel smal en door het gevaarlijke kruispunt komt de veiligheid van de voetganger in het geding. Bovendien wordt er te hard gereden, somt Vos op. "Ook het fietsenrek bij de lederwarenzaak op de hoek Nieuweweg is heel breed en als je de geleidelijnen op de Brink volgt, loop je tegen auto's of tegen een boom en bij de basiliek kom je midden op het parkeerterrein uit. Wie dat verzonnen heeft? Dan kun je ze beter weghalen." De gemeente onderzoekt hoe dit verbeterd kan worden.

Aandacht wordt ook gevraagd voor de verkeersinstallatie bij 't Bonte Paard. "Die moet echt beter afgesteld worden." Vos liep daar onlangs bijna onder een auto omdat ze dacht te horen dat zij mocht oversteken. "Het bleek aan de overkant te zijn. Iemand naast mij hield me tegen." Het zicht van de Larense is minder dan 1% centraal. Stam: "Men wil graag alle oversteken tegelijkertijd op groen laten gaan. Hiervoor is een aanpassing in de verkeersregelsoftware nodig."

Compliment

'Houd de stoep vrij, dan is de voetganger ook blij!'

Er zijn ook goede berichten te melden. "Een complimentje aan alle automobilisten die inmiddels hun auto niet meer op de stoep parkeren." Gelukkig worden de hagen ook vaker gesnoeid en niet alleen wanneer de St. Jansprocessie nadert. In het Brinkhuis zijn bij de entree de detectiepoortjes met een rode kleur zichtbaar gemaakt. "Dat is toch top!" En bij Johanneshove wordt het zebrapad iets verlegd en wordt een boom verwijderd die in het voetpad staat en de doorgang belemmert.

Ook is het TTL uitgenodigd bij Singer om mee te denken over de bouw van de nieuwe museumvleugel. Dat is bij de bouw van het theater niet gebeurd en tijdens een 'undercover'-bezoek kwamen de teamleden voor een aantal onaangename verrassingen te staan. Het goede nieuws is dat Singer naar het team geluisterd heeft en een aantal verbeterpunten heeft doorgevoerd. "De grote deuren bij binnenkomst en de deur die bij de counter naar buiten gaat naar het terras, gaan nu ook automatisch open. Tevens wordt er extra aandacht besteed aan het terras om de doorgang vrij te houden naar de afrit voor de tuin. De directie van Singer staat dus open voor onze bevindingen en is bereid om mee te denken om het zo toegankelijk mogelijk te maken voor zo veel mogelijk mensen. Chapeau!"
Jammer vindt Vos het nog altijd dat Singer niet de trap aanpakt. Die heeft geen trapleuning. "Dat vond de architect niet mooi, is ons verteld", zegt Vos. "De directie wees ons op de aanwezige lift. Laten we maar hopen dat er nooit iets fout gaat."

Heeft u klachten, tips of opmerkingen? Mail deze naar toegankelijkheidsteamlaren@gmail.com of bel met de BEL Combinatie via 14035 of ga naar de website van de gemeente.