Overgang naar wisselvallig en koel weer

Onder invloed van een uitloper van het Azoren hogedrukgebied begon de week droog en rustig. Tussen een lagedrukgebied boven Scandinavië en hoge luchtdruk op de Atlantische Oceaan komt vanaf donderdag tijdelijk een noordelijke stroming op gang met aanvoer van koude arctische lucht uit de poolstreken. De maxima dalen naar rond 10°C met enkele buien.

Donderdag en vrijdag

Met mei op de kalender laat het voorjaarsweer wederom een grillig verloop zien met nu een dalende temperatuur. Donderdag wordt het 13 à 14°C. Vrijdag wordt het maar 11°C. Het is beide dagen nogal wisselvallig. Er is nu en dan zonneschijn naast wolkenvelden met kans op enkele buien. Er staat een meest matige westenwind, vrijdag ruimend naar het noordwesten.

Het weekeinde

Het komend weekend van nationale dodenherdenking en Bevrijdingsdag verloopt zeer koel met een maximum van 9 à 10°C. In de nacht wordt het circa 3 °C met kans op nachtvorst. De gemiddelde (normale) temperatuur voor begin mei is 16 à 17 °C. Er is kans op enkele buien, afgewisseld door opklaringen. Er staat een vrij krachtige wind tussen noordwest en noord.

Weetje

IJsheiligen is de naam voor een aantal katholieke heiligen van wie de naamdagen vallen in de periode van 11 tot 15 mei. De volksweerkunde stelt dat dit de laatste dagen in de lente zijn waarop nog nachtvorst kan optreden. Dat late koude weer in mei houdt zich niet altijd aan die data. Dit jaar valt het eerder. In de komende week loopt de temperatuur weer iets op.