Zaterdag stond Lianne bij Slagerij Stut om haar acties onder de aandacht te brengen.
Zaterdag stond Lianne bij Slagerij Stut om haar acties onder de aandacht te brengen. Foto: Bob Awick

Lianne Stut uit Eemnes zoekt 'geldschieters' voor schoolreis

Lianne Stut (15) uit Eemnes gaat in oktober een reis maken met School at Sea. Op een driemaster zeilt zij naar de Caraïben, terwijl haar schoolwerk gewoon doorgaat.

EEMNES "Ik ga deze reis maken omdat ik het geweldig vind om zeilend de wereld te ontdekken, zeilen is namelijk mijn grootste hobby", zegt Lianne Stut enthousiast. Daarbij lijkt het de tiener leerzaam om voor anderen en zichzelf te zorgen. Ze hoopt hierdoor zelfstandiger te worden. Daarnaast wil ze graag nieuwe mensen en landen ontdekken en leren kennen.

De 4 vwo-leerlinge van de Huizermaat in Huizen zeilt al haar hele leven. "Op dit moment zeil ik in een Splash. Met ons gezin hebben we een Waarschip", vertelt de jongedame, die in de toekomst een instructeursopleiding wil gaan volgen. Op zeilkamp heeft ze een Dart 16 tot haar beschikking en bij School at Sea - dat erop gericht is om talenten te ontwikkelen door het te doen - zeilt ze op een tallship (driemaster).
Tijdens haar half jaar durende avontuur gaat school gewoon door. De jonge Eemnesserse maakt haar toetsen aan boord en leert daarnaast onder andere navigeren, koken, wassen, samenwerken en organiseren. "Ze willen je nieuwe inzichten geven over de wereld, anderen en jezelf. Ook ga ik op expeditie en moet ik met een beperkt budget zien te overleven." Tijdens deze reis zeilt Lianne 12.000 zeemijl. Ze bezoekt onder meer Tenerife, Dominica, Panama en Cuba. "Het doel is dat de 35 deelnemers het schip draaiende kunnen houden."
Meedoen aan School at Sea is niet gratis. Stut heeft daarvoor 25.000 euro nodig. "Om dit bedrag bij elkaar te krijgen organiseer ik acties en vraag ik om sponsoring van bedrijven in ruil voor tegenprestaties." Bij de vwo-leerlinge kunnen vaartochten door de Amsterdamse grachten geboekt worden, maar ze is ook in te zetten als oppas. "Tevens kunnen de mensen zich abonneren op mijn nieuwsbrief en verkoop ik zelfgebakken nautische koekjes."
Haar ouders hebben mixed feelings over haar aanstaande vertrek. "Aan de ene kant vinden ze het erg leuk en ze zouden het zelf ook hebben gedaan en aan de andere kant vinden ze het best eng; ze moeten hun dochter wel een half jaar missen", besluit Lianne Stut begripvol.

Nieuwsgierig? Kijk op www.liannezetkoers.com.