De jubilarissen (v.l.n.r. Kitty, Mien, Vroca) samen met Aimée (l) en Anouk.
De jubilarissen (v.l.n.r. Kitty, Mien, Vroca) samen met Aimée (l) en Anouk. Foto: Bob Awick

Dames krijgen 'krab' voor trouwe dienst

BLARICUM Drie trouwe KWF-wijkhoofden zijn maandagavond in De Malbak in het zonnetje gezet: Vroca van Esch-Ploeger (73) en Kitty Feskens (72) kregen de Bronzen Krab (12,5 jaar inzet) en Mien Hund (77) de Gouden Krab en een tinnen collectebus voor maar liefst veertig jaar KWF. Zij kregen de speldjes uitgereikt door Aimée Brendel, die sinds vorig jaar collectecoördinator is.

Brendel: "Ik kwam erachter dat Mien nog nooit een waardering had gekregen in die veertig jaar. Misschien een keer 'dank je wel', maar ik kijk hier iets anders tegenaan. Vrijwilligers zijn ontzettend belangrijk en worden soms ten onrechte vergeten of hun bijdrage wordt voor lief aangenomen. Toen ik deze functie kreeg, ben ik hier meteen achteraan gegaan. Ik had toegang tot het collecteweb en kon dus de onderscheidingen bestellen. Hoe fijn is dat!"

Weinig animo

Momenteel is de animo voor de KWF-collecte in Blaricum best wel teruggelopen. "Er was bijna sprake dat de KWF-collectie in Blaricum niet door zou gaan. Maar geld voor onderzoek is zo belangrijk. En we hebben er bijna allemaal mee te maken. Direct of indirect..." Er is dringend behoefte aan nieuwe wijkhoofden én collectanten. Een wijkhoofd stuurt tien tot vijftien collectanten aan die voor KWF met de collectebus op pad gaan. Ze delen de materialen uit, maken de looproutes en zorgen ervoor dat de inhoud van alle bussen wordt geteld. "Zonder wijkhoofd kun je simpelweg niet collecteren", zegt Brendel.

Collecteweek

De volgende KWF-collecteweek vindt plaats van 1 tot en met 7 september. Mocht de collectant niemand aantreffen, dan vindt de bewoner een briefje met een QR-code in de bus, zodat er altijd nog een bedrag gedoneerd kan worden. Brendel: "Al is het maar 50 cent of een euro, want alle beetjes helpen. En Mien en ik hebben al afgesproken dat we op 7 september op straat gaan collecteren in het Oude Dorp."
Om voor de KWF-collecte in Blaricum alles in goede banen te kunnen leiden, zijn er zeker zeven wijkhoofden nodig. "En we zijn nu maar met z'n vieren. Met name voor Blaricum-Dorp is Brendel met spoed op zoek naar een wijkhoofd. En voor met name de Blaricummermeent worden collectanten gezocht. Vorig jaar heb ik me samen met mijn kinderen helemaal suf gelopen. Prima hoor, maar er zijn meer handjes nodig."

'We hebben er bijna allemaal mee te maken. Direct of indirect'

Belangstellenden kunnen zich melden via aimeebrendel@hotmail.com.