Blaricumse meesteroplichter moet voor rechter verschijnen

Blaricum De 42-jarige Blaricummer R. van der Zwaan, bij het publiek beter bekend als de voormalig meesteroplichter op internet die in 2014 voor veertig maanden achter slot en grendel ging, zal op 24 juli opnieuw voor de rechter staan vanwege oplichtingspraktijken in de periode februari tot juni 2018. Dat heeft de rechtbank in Lelystad bepaald.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft hij ten minste 160 mensen gedupeerd door ze te laten betalen voor spullen die zij op het internet bestelden en die hij vervolgens niet leverde. Het zou gaan om bedragen tussen de 250 en 1400 euro. Mensen uit onder meer uit Bunschoten/Spakenburg, Soest en Blaricum zouden slachtoffer van hem zijn geworden. Daarnaast zou hij in Ede en Soest in achttien gevallen persoons- en bankgegevens en kopieën van paspoorten hebben gebruikt om op een andere naam een onderneming te stichten. Ook is hem valsheid in geschrifte ten laste gelegd, als bestuurder van een failliete boedel spullen te hebben onttrokken aan die boedel en geen administratie aan de curator te hebben geleverd toen die daar om vroeg. De Blaricummer, die zelf niet aanwezig was tijdens de pro-formazitting, ontkent enige betrokkenheid.

Komende maand zal hij nog een keer verhoord worden. Volgens de officier is het dossier daarna in orde en kan in juli de inhoudelijke behandeling plaatsvinden. De voorzitter van de rechtbank vroeg naar aanleiding van een opmerking van de Blaricummer in 2012 tijdens een rechtszaak: 'Ik blijf het gewoon doen. Ik blijf gewoon een oplichter' , of er nog een persoonlijkheidsonderzoek op stapel staat, maar dat was volgens de officier niet het geval.

De Blaricummer werd vorig jaar juni opnieuw in de kraag gevat. Na zijn straf te hebben uitgezeten begon de man wederom zaken te doen via het internet. Na enige tijd zijn gedupeerden zelfs een Facebookpagina begonnen waarop ze waarschuwden dat dure spullen gekocht bij de webshop ABC-winkel niet geleverd werden. De rechtbank noemde hem in het vonnis in 2014 'een hardnekkige recidivist die zonder empathie en gewetenloos opereerde'.