Beleidsregels om op te treden tegen woonoverlast

LAREN In Laren zijn nu beleidsregels die een eind kunnen maken aan woonoverlast voor omwonenden. Dat heeft burgemeester Rinske Kruisinga de gemeenteraadsleden laten weten. De beleidsregels zijn een uitvloeisel van de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en is overgenomen uit de model-APV van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Inwoners die voor ernstige en herhaaldelijke hinder zorgen, kunnen zelfs een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom krijgen. Mocht dat niks uithalen dan kan de bewoner zelfs tijdelijk zijn huis uit worden gezet. De burgemeester beoordeelt per geval of er sprake is van ernstige en herhaaldelijke hinder. Er is sprake van 'ernstige' hinder als een of meer omwonenden in of in de directe leefomgeving van hun eigen woning in ernstige mate last hebben van de hinder en de hinder een grote negatieve impact heeft op de leefbaarheid in hun woonomgeving. Van 'herhaaldelijke' hinder is sprake als de hinder aanhoudt of een terugkerend karakter heeft (wat niet noodzakelijkerwijs hetzelfde is als 'hinder zonder onderbreking'); de incidenten volgen elkaar op ondanks interventies. De burgemeester geeft geen toepassing aan de bestuursdwangbevoegdheid op basis van één incident.


'Met alleen zoab ben je er niet'

BLARICUM "Het is mooi dat Rijkswaterstaat heeft aangekondigd de fijnstofuitstoot te gaan meten; het werd hoog tijd", zegt Arjan Buijks uit Blaricum.

"Maar het echte probleem is natuurlijk niet hoeveel er precies gemeten wordt, maar de norm die gehanteerd wordt. Want: wat is te veel? De wettelijke norm zit ver boven de norm die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert. Het ontbeert onze landelijke politici nog steeds aan moed om die normen als uitgangspunt te nemen en de 130 km/u ter discussie te stellen."
Dat de gemeenteraadsleden zich voor de VVD-motie (brede aanpak van de A27) hebben uitgesproken, noemt Buijks prijzenswaardig. "Want met alleen dubbellaags zoab ben je er niet, dat is echt een doekje tegen het bloeden." De Denktank A27 komt dinsdag 14 mei voor de eerste keer bij elkaar.