De politie maakt foto's van het ongeval.
De politie maakt foto's van het ongeval. Foto: Bob Awick

Agent krijgt klappen na crash op Randweg Oost in Blaricum

Een agent is zondagmorgen door de inzittenden van een auto, die op de Randweg Oost over de kop waren gegaan, in elkaar geslagen.

BLARICUM De politie pakte diezelfde dag twee 19-jarige Huizers op. Eén van hen meldde zich zondagmiddag op het politiebureau, en diezelfde avond is ook de tweede verdachte aangehouden. Beide verdachten zijn ingesloten voor verhoor. Het onderzoek naar het ongeval en de mishandeling gaat verder.

De politieagent maakt het naar omstandigheden goed. "Maar hij is flink geschrokken", zegt een politiewoordvoerder. "Hij wilde hulp verlenen, maar werd vervolgens aangevallen en moest toen omschakelen naar een andere modus."

Kneuzingen

Het incident vond plaats rond 6.00 uur op de Randweg Oost in Blaricum. De politie vermoedt dat de auto met hoge snelheid uit de bocht is gevlogen; de auto lag ondersteboven langs de weg. De agent, nog onderweg naar zijn werk, zag de crash en stopte om te zien of hij hulp kon verlenen. Toen hij een van de inzittenden te hulp schoot, werd hij door de man geslagen. Ook ontstond er een worsteling, waarbij de politieman behoorlijke kneuzingen heeft opgelopen.

De agent was op het moment van de crash niet herkenbaar als politieman omdat hij burgerkleding droeg. Tijdens de worsteling wist hij de inzittende te overmeesteren en probeerde hem tot rust te manen. Vervolgens werd de hulpverlener echter nogmaals aangevallen, maar nu van achteren door de tweede inzittende.

Hierna vluchtten beide mannen weg. Het motief van de Huizers om hun hulpverlener aan te vallen is nog altijd onduidelijk. De politieman zelf was enorm verrast door de agressie van deze 'slachtoffers' van het eenzijdige ongeval.

'Hij wilde hulp verlenen, maar werd vervolgens aangevallen'

Onacceptabel

De politie vindt agressie en geweld tegen haar medewerkers onacceptabel: "Iedere hulpverlener heeft een verantwoordelijke rol in de samenleving en moet zonder geweld zijn werk kunnen doen. Met wederzijds respect. Agressie of geweld, in welke vorm dan ook, tegen medewerkers wordt niet getolereerd. Dit geldt voor iedereen die bij de politie werkt: agenten, rechercheurs, medewerkers van de meldkamer, baliemedewerkers en medewerkers van ondersteunende afdelingen."
Mocht de politie langer dan drie dagen nodig hebben voor het verhoor dan wordt het Huizer duo voorgeleid aan de rechter-commissaris. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren, kon de politiewoordvoerder gistermiddag nog niet zeggen.