Dick en Elena vertrekken naar Spanje.
Dick en Elena vertrekken naar Spanje. Foto: Bob Awick

Bloemenkoopman Dick sluit tent; 'We slijten onze laatste dagen in Spanje'

De bloemenkraam van Dick en Elena Beusekamp voor de basiliek gaat na ruim dertig jaar weg. Zaterdag 8 juni is de laatste verkoopdag.

LAREN Dick Beusekamp staat al 32 jaar met zijn bloemenstal op de Brink. De laatste jaren met zijn echtgenote Elena (53). Hij is nu zeventig jaar en vindt het mooi geweest. Met pijn in zijn hart en kleine knoop in zijn maag zegt hij Laren adieu. "De klanten zijn altijd top geweest", zegt de Amsterdammer.

Beusekamp had in de jaren 80 een bloemenkraam in Amsterdam-Osdorp. Via een tip van een vriend ging hij in Laren kijken. Daar schreef hij zich in voor een standplaats. "Ik stond nummer twee op de lijst", herinnert de bloemenman zich. Toch viel hij met zijn neus in de boter. "De nummer één haakte af."
Hij begon met zes dagen, maar heeft het aantal dagen in de loop der tijd teruggebracht naar drie. De laatste jaren is hij trouw op donderdag, vrijdag en zaterdag in het hart van Laren te vinden. Op dinsdag, woensdag en donderdag doet hij de inkopen. "Ik sta om 04.00 uur op zodat ik om 06.00 uur op de veiling ben. Elke dag koop ik vers in." De Amsterdammer staat bekend om zijn aparte bloemen, die de laatste jaren ("toen het een hype werd") ook los verkocht worden. Voor die tijd maakte hij altijd boeketten.

Ecuadoraanse rozen

Laren is dol op de rozen uit Ecuador. "Daar staan we om bekend", vertelt Beusekamp. "De prijs-kwaliteitverhouding is top. Tien rozen voor 17,50 euro met een lengte 7/8 (70/80cm). Dat heeft Elena in Ecuador afgedwongen", gaat de Amsterdammer trots verder.

Vergunning inleveren

Zaterdag 7 juni is dus de laatste dag voor het bloemenechtpaar. Een opvolger komt er (voorlopig) niet. Beusekamp had gehoopt dat hij zijn vergunning, die jaarlijks door de gemeente werd afgegeven, kon doorverkopen. "Het is tenslotte geen kattendrek wat ik hier heb opgebouwd. Bovendien had ik er iemand voor", zegt Beusekamp. "Maar helaas moet ik de vergunning inleveren en krijg ik er niets voor terug. Ik vind het een beetje zwakte van de gemeente." Blij is hij met de volgende stap in zijn leven. "Ik ga Laren zeker missen, maar we hebben ons huis tegenover de Sloterplas verkocht en vertrekken naar Spanje om daar onze dagen te slijten."
De gemeente is gevraagd naar een reactie met betrekking op de vergunning. Wethouder Ton Stam reageert neutraal: "De gemeente verleent jaarlijks op basis van aanvragen vergunningen voor standplaatsen aan de betrokken standplaatshouders op de daarvoor beschikbare locaties. Regulier wordt het standplaatsenbeleid heroverwogen om te bezien of het standplaatsenbeleid en de standplaatslocaties nog voldoende passend zijn. Dat geldt uiteraard ook voor de genoemde bloemenkraam."

'Ik moet vergunning inleveren en krijg er niets voor terug'