Raad van State kraakt plannen van Blaricum

BLARICUM De gemeenteraad van Blaricum is zwaar op de vingers getikt door de Raad van State (RvS). De RvS kraakte vorige week het bestemmingsplan Blaricum na kritiek van diverse bezwaarmakers. Tijdens een eerdere zitting over het plan constateerde de RvS al dat het gemakzuchtig is vastgesteld.

Dat blijkt nu ook uit het eindoordeel van de RvS. Alle bezwaarmakers hebben gelijk gekregen. Dat is zeer uitzonderlijk, omdat het gaat om verschillende regelingen voor verschillende locaties in het dorp. Het plan is op meerdere onderdelen vernietigd en voor een ander onderdeel moet de gemeenteraad gebreken herstellen.
Zo is er een streep gezet door de tuinbestemming van een stuk grond bij een woning aan de Schapendrift. De bestemming maakte een terras en zelfs bebouwing mogelijk vlak bij een achtergelegen landbouwmechanisatiebedrijf. Dat kan daardoor niet uitbreiden. Volgens de RvS had de gemeenteraad beter moeten kijken naar de belangen van dit bedrijf en beter onderzoek moeten doen naar de situatie.
Verderop aan de Schapendrift heeft de gemeenteraad ondoordacht een agrarische bestemming gegeven aan een voormalige boerderij. Ook heeft het bestemmingsplan geen rekening gehouden met een eerder vergunde woningsplitsing van de boerderij. De gemeenteraad krijgt twintig weken de tijd om na te denken over een goede bestemming.
Verder constateert de RvS dat bij twee percelen aan het Achterom het parkeren niet goed is geregeld. Daarvoor moet alsnog een goede regeling komen.