Gratis zakjes bloemzaad voor BEL-inwoners

BEL Inwoners van de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren worden donderdag 16 mei om 15.30 uur uitgenodigd aanwezig te zijn bij de ondertekening van het convenant 'Insectenvriendelijke gemeenten'.

Het feestje, waarbij bloemzaad wordt uitgedeeld, vindt plaats in het kantoor van de BEL-Combinatie aan de Zuidersingel 5. De wethouders Liesbeth Boersen(Blaricum), Theo Reijn (Eemnes) en Ton Stam (Laren) en de voorzitter van de imkervereniging zetten hun handtekening onder de afspraken.
Met dit convenant staan de drie gemeenten achter de uitvoering van het insectenvriendelijke beleid. Met name het vergroten van de biodiversiteit en het toepassen van ecologisch groenbeheer dragen bij aan een insectenvriendelijke omgeving.


PWN plaatst borden over drinkwater

LAREN PWN plaatst in 't Gooi zestig borden die aangeven waar grondwaterbeschermingsgebieden liggen. Grondwaterbeschermingsgebieden beschermen de kwetsbare drinkwaterbronnen van het waterleidingbedrijf.

Met de borden staat het grondwaterbeschermingsgebied aangegeven en wil PWN mensen in de omgeving bewust maken van het belang van de bescherming van schoon grondwater. De borden zijn van bamboe gemaakt en zijn daarmee circulair.

Het drinkwater van PWN is voor het grootste deel gemaakt van oppervlaktewater uit het IJsselmeer en de Rijn. Behalve in 't Gooi: daar gebruikt PWN grondwater dat wordt opgepompt in Huizen en bij de Laarderhoogt. Het grondwater wordt aangevuld met gezuiverd oppervlaktewater en vervolgens geleverd aan de ongeveer 114.000 inwoners van Blaricum, Huizen, Laren en Gooise Meren (alleen de voormalige gemeenten Bussum en Naarden).
In het gebied waar het grondwater wordt gewonnen, is de bodem van nature poreus. Vervuiling kan, aldus PWN, daardoor makkelijker door de bodem heen dringen en in het grondwater terechtkomen. "Dat maakt het gebied kwetsbaarder. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze in een drinkwaterbeschermingsgebied wonen, terwijl particulieren ook een rol spelen in de kwaliteit van het grondwater."