Staal wil het café verbouwen tot woonhuis.
Staal wil het café verbouwen tot woonhuis. Foto: Bob Awick

Overbuurman: 'Met de sluiting wordt een stuk uit het dorpshart gesneden'

Peter Staal, nu 47 jaar de baas van het 103 jaar oude café, sluit op 1 september de deur van de kroeg. Waar moeten de Eemnessers nu heen?

EEMNES "Het is een ramp. Heel het dorp is ontstemd. Het café bestaat meer dan honderd jaar", zegt overbuurman Gerard Wortel. "Met de sluiting wordt een stuk uit het dorpshart gesneden. Deze tragiek moet je natuurlijk in proportie zien, want de oorlog in Syrië is veel groter, maar ik merk dat het me aangaat."

De Eemnesser, die schuin tegenover het café opgroeide en er nog altijd woont, merkt dat de politieke aandacht naar nieuwe zaken gaat zoals de Zuidpolder en het Huis van Eemnes. "Ons oude dorp is aan het verschralen."

Het sluiten van het cultureel erfgoed van Eemnes, dat al decennialang door Peter Staal (62) wordt gerund, houdt de politiek ook bezig. In de raadscommissie stak DorpsBelang-fractievoorzitter Jan de Zeeuw zijn teleurstelling hierover niet onder stoelen of banken. "Ik begrijp best dat de gemeente niet meteen de portemonnee trekt en 1,2/1,3 miljoen gaat betalen, maar het zou toch triest zijn... het is de enige echte kroeg die we in Eemnes hebben." Hij hoopt dat een nieuwe oplossing op deze plek gestimuleerd kan worden. "Dat zou zeer gewaardeerd worden."
Burgemeester Roland van Benthem antwoordde dat er in het dorp "een paar initiatieven gaande zijn" en dat deze mensen zich inmiddels ook bij de gemeente hebben gemeld. Hij benadrukte dat men in Eemnes niet in elk leuk gebouw een kroeg kan beginnen. "Dan gaat de omgeving reageren en dan weet je welk traject we ingaan." Volgens Bas Pouw (DorpsBelang) geeft het bestemmingsplan aan dat op vier andere locaties horeca kan komen: "De oude Kuipers aan de Noordersingel, de Rabobank (Laarderweg), het woonhuis naast Staal en aan de andere kant van het evenemententerrein." De laatste twee opties liggen aan de Wakkerendijk. De burgervader was er duidelijk over: "Als het initiatief zich op die panden richt, kan het snel gaan."
Het gerucht om van de benedenverdieping van Het Oude Raadhuis een permanent café te maken, wordt door de eigenaren ontkracht. Ook hebben zich bij Peter Staal geen kandidaten gemeld om de zaak over te nemen. Daar heeft hij overigens ook geen oren naar. "Ik wil het café verbouwen en verhuren als woonhuis", zegt hij. Of dat ook in de bestemming past, moet hij nog checken. Zijn besluit om het café dicht te gooien, staat ook vast. "Na 47 jaar dienstbaar te zijn geweest - een leuke tijd - komt er voor ons nu tijd voor leuke dingen", zegt de Eemnesser.