Toename van klachten over geluidsoverlast op rijksweg A27

BEL In de gemeenten Blaricum, Eemnes en Laren komen steeds meer vragen en klachten van bewoners binnen over geluidoverlast en fijnstof als gevolg van het verkeer op de A27. Het gaat om het wegdeel tussen knooppunt Eemnes en de Stichtse Brug.

Er zijn rond de twintig klachten bij de drie gemeenten binnengekomen. Ook heeft wethouder Liesbeth Boersen-de Jong namens de gemeente Blaricum een door Blaricummer Arjan Buijks geïnitieerde petitie (ondertekend door 1.023 mensen) in ontvangst genomen. "Daarmee is de urgentie van het onderwerp onder bewoners zeker aangetoond", aldus een woordvoerder namens de drie gemeenten.
Met Rijkswaterstaat (RWS), beheerder van de weg, hebben de BEL-gemeenten om de tafel gezeten. Hieruit werd duidelijk dat RWS allereerst toetst aan de wettelijke normen. Op dit moment voldoet de A27 aan de wettelijke normen, waardoor er nu geen aanleiding is om maatregelen te treffen voor RWS. Dit in tegenstelling tot andere delen van Nederland, waar voor RWS hogere prioriteit ligt qua onderhoudstoestand van de weg en/of niet aan normen wordt voldaan.
Gelet op de klachten en uitgevoerde onderzoeken door de gemeente Blaricum neemt RWS de signalen wel degelijk serieus en is afgesproken dat RWS nagaat of een actualisatieslag van de huidige gegevens nodig is, een en ander in relatie tot de door de gemeente uitgevoerde onderzoeken. Verder is RWS bereid eventuele maatregelvoorstellen door (en op kosten van) één of meer gemeenten op haalbaarheid te willen beoordelen. Afgesproken is om de raden van de BEL-gemeenten over de resultaten hiervan volgende maand te informeren.