Vorig jaar bij binnenkomst van de Parkinson-wandelaars.
Vorig jaar bij binnenkomst van de Parkinson-wandelaars. Foto: Dieuwertje Bais

Elfde editie van wandelvierdaagse Het Gooi staat alweer in de startblokken

Het aftellen is begonnen voor de ruim tachtig vrijwilligers van de elfde Gooise vierdaagse. Van 19 tot en met 22 juni gaan circa 1.800 wandelaars op pad door de regio.

LAREN "Het zal een hele klus worden om het succes van de jubileumeditie van vorig jaar te evenaren, maar we staan allemaal te popelen om er weer een spektakelstuk van te maken", zegt voorzitter Tim Bitter van de wandelclub.

De komende weken zullen vrijwilligers overal in de regio spandoeken ophangen. Aanmelden kan via de website www.wandelvierdaagsehetgooi.nl.
In elk geval loopt burgemeester Rinske Kruisinga van Laren een dagje mee en ook het Eemnesser college laat zich niet onbetuigd bij de doorkomst van het wandellegioen door de gemeente.

"Natuurbeschermers en boeren in Eemnes gaan zelfs speciaal voor de vierdaagse de bermen in het stiltegebied van de Eempolder inzaaien met veldbloemen, zodat de lopers straks door een bloemenzee vol kleurenpracht trekken", lacht Bitter, die blij is met zo veel enthousiasme uit het veld. "In Huizen is op de slotdag een nieuwe verrassende wandelroute uitgezet in verband met het evenement de Huizer Havendagen."

Start- en finishplaats van de Gooise vierdaagse is elke dag het sportcomplex van SV Laren'99 aan het Schuilkerkpad in Laren. De deelnemers mogen zelf bepalen hoeveel dagen ze willen lopen en kunnen kiezen tussen 10, 20, 30 en 40 kilometer. Voor de regionale afdelingen van de MS-stichting en de Parkinsonvereniging zijn speciale 5 km-routes uitgezet. "Gezien het succes en de reacties van vorig jaar gaan we daar zeker mee door", aldus Bitter.
De vier dagroutes liggen als een klaverblad rondom Laren en voeren de lopers onder meer naar Kasteel Groeneveld en de Vuursche bossen in Baarn, de landgoederen van 's-Graveland, de Eempolder, langs de oude Zuiderzeekust tussen Naarden en Huizen en het pittoreske Blaricum.

De wandelaars worden elke dag op de eindstreep onthaald met zang en muziek en onderweg zijn er ook diverse optredens gepland, zoals bij winkelcentrum De Minnehof in hartje Eemnes.
Met hun sportieve prestatie ondersteunen de deelnemers ook weer enkele goede doelen, zoals de Stichting Vier het Leven (organiseert culturele uitstapjes voor Gooise ouderen), Scouting Maggy Lekeux (Laren-Eemnes), het Goois Natuurreservaat (natuurbeheerder) en de Stichting Anton Huiskes (organiseert schaatslessen voor mensen met een beperking).

Bitter: "Vorig jaar konden we maar liefst 15.000 euro doneren aan goede doelen. Het geeft een kick als je als gezonde wandelaar iets terug kunt doen voor mensen die het minder getroffen hebben. Reden temeer om er dit jaar weer een prachtig feest van te maken!"