V.l.n.r.: Sacha Knoop, Joep van 't Klooster en Willem van den Hazel.
V.l.n.r.: Sacha Knoop, Joep van 't Klooster en Willem van den Hazel. Foto: JR

'Wij kunnen veel meer bieden dan een kraampje aan de weg'

De ASB-boeren slaan de handen ineen. Ze willen meer afzet van hun ambachtelijke producten en het dorp als 'Smaakrijk Blaricum' op de kaart zetten.

BLARICUM De boeren Joep de Jong van zorgboerderij 't Werckpaert, Willem van den Hazel - oerboer die de boerderij aan de Eemnesserweg 15 nieuw leven inblaast- en Sacha Knoop van de aspergeboerderij (Boereblij) hebben een soort voedselcoöperatie voor ogen, want: "Wij kunnen veel meer bieden dan een kraampje aan de weg."

Het verbaast het drietal nog altijd dat nog geen 1% van de voedingsproducten die in de winkel liggen uit 't Gooi komt, terwijl daar zo veel te halen valt. Dat moet anders kunnen en daarom gaan de boeren hun krachten bundelen. Daarbij is het ook pure noodzaak, weet De Jong. "Want als dit niet lukt, zijn de boeren over tien à twintig jaar weg uit Blaricum." Waarom? Van den Hazel: "Omdat alle uitgaven voor de boeren wel zijn gestegen, maar hun inkomsten niet." Knoop heeft een slecht aspergejaar achter de rug en overweegt nu al om zijn winkel ook volgend jaar niet te openen, maar zijn 'goud' te verkopen aan andere ondernemers. "Dan kan ik er nog wat aan verdienen."
"Door de gemeenschap gedragen landbouw", noemt Van den Hazel het nieuwe denken van de boeren én de lokale consument. "Weet wat je eet! Waar komt je voedsel vandaan? En waarom ligt er bij de slager vlees van anonieme boeren en niet gewoon uit Blaricum?" De consumenten kunnen volgens de boeren stemmen met hun koopgedrag. Kiezen ze voor de anonieme bulk dan stemmen ze daarmee de boeren en hun producten uit het dorp weg. "Wij willen niet produceren voor China, maar in kleinschaligheid in verbinding met de consument. Vooralsnog is het ploeteren op onze eigen boerderij om onze boterham te kunnen verdienen", aldus het drietal.
Hun kraampjes aan de weg lopen goed, maar nu zijn de heren op zoek naar andere afzetkanalen voor hun producten. "Dat kan een hoekje bij Albert Heijn zijn, bij iemand die al een winkel heeft, met een kraam bij de muziektent, bij één van ons of een virtuele winkel. Eten van Blaricumse bodem is kansrijk als de Blaricummers meedoen door elke week iets van de Blaricumse boer op tafel te zetten. De producten zijn allemaal te leveren, maar we moeten dan wel meer afzet hebben." Meer info vanavond (22 mei) om acht uur in De Blaercom.