Krijgt 'Plan Noord' eerlijke kans?

EEMNES De bijeenkomst in De Hilt over mogelijke nieuwbouw aan de noordkant van Eemnes trok afgelopen maandag vijftig belangstellenden. Ook alle politieke partijen waren aanwezig.

Ouderen pleitten voor woningen in één laag, maar wel ruim genoeg om thuis te kunnen blijven wonen als je slecht ter been wordt. De aanwezige jongeren legden vooral de nadruk op betaalbaarheid.
Grenzend aan de 'vissenbuurt' bezit de gemeente Eemnes negen hectare grond. "Als daar zes hectare van bebouwd zou worden met een dichtheid van twintig woningen per hectare, kunnen er 120 huizen komen", zei D66-raadslid Niels Rood. "Veel aanwezigen waren enthousiast over collectief particulier opdrachtgeverschap. Dat betekent dat niet een projectontwikkelaar, maar mensen zelf beslissen wat er gebouwd wordt."
CDA, VVD en D66 organiseerden de avond. De fractievoorzitters benadrukten dat er tussen deze avond en eventuele woningbouw nog allerlei hobbels genomen moeten worden. "Het gebied ligt buiten de 'rode contour' van de provincie, die dus zal moeten instemmen." Ook hebben de fracties samen slechts zes van de dertien zetels. "Als de coalitiepartijen er niets in zien, wordt het bestemmingsplan niet gewijzigd."
Met behulp van de gebiedsmanager en de woonadviescommissies gaan de fracties de inbreng uit het dorp vertalen naar uitgangspunten. Hierin worden de ideeën van woningzoekenden én de inbreng van omwonenden meegenomen.