Merel van Roermund ging voor de eerste keer in haar leven stemmen en werd door de burgemeester in het zonnetje gezet.
Merel van Roermund ging voor de eerste keer in haar leven stemmen en werd door de burgemeester in het zonnetje gezet. Foto: Studio Kastermans

Bloemen en certificaat voor Merel van Roermund uit Laren

Dank zij een raadsbreed aangenomen motie van raadslid Désirée Niekus (VVD) is in Laren stilgestaan bij '100 jaar kiesrecht voor vrouwen'.

LAREN Burgemeester Rinske Kruisinga zette donderdag 23 mei - de dag van de Europese Parlementsverkiezingen - op het stembureau in het Brinkhuis de 18-jarige Merel van Roermund in het zonnetje met een bloemetje en een certificaat.

De Larense mocht - in het jaar dat honderd jaar stemrecht voor vrouwen wordt gevierd - voor het eerst haar stem uitbrengen. VVD-raadslid Désirée Niekus had hier eerder met een motie aandacht voor gevraagd.

Uitslag
De BEL-gemeenten doen mee aan een experiment met het centraal tellen van de stembiljetten. Dit betekende dat donderdagavond - na het sluiten van de stembussen - op partijniveau werd geteld. De voorlopige uitslagen werden pas bekendgemaakt toen de stembussen in alle lidstaten van Europa gesloten waren. Dit om beïnvloeding te voorkomen.

Openbaar

De voorlopige uitslagen op partijniveau kwamen zondagavond naar buiten en het tellen van de stemmen voor de afzonderlijke kandidaten gebeurde maandag in het openbaar bij de BEL Combinatie in Eemnes. De kiesraad maakt deze week de definitieve uitslag voor Nederland bekend.
In de BEL-gemeenten ging ruim 50% van de kiesgerechtigden naar de stembus. Op de website www.laardercourant.nl vindt u meer informatie over het stemgedrag van de BEL-inwoners.