Antikraakbewoner Pim in zijn knusse onderkomen.
Antikraakbewoner Pim in zijn knusse onderkomen. Foto's: Bob Awick

Vwo-student Pim Stikkelorum woont antikraak in oude basisschool Merlijn

Pim Stikkelorum woont antikraak in de oude Merlijn-basisschool aan de Aartse-
veen 96. Hij is de hoofdbewoner, maar heeft ondertussen al twee huisgenoten.

EEMNES Pim Stikkelorum (18) is een geboren Huizer, maar hij is sinds eind januari van dit jaar burger van Eemnes. De oude gymzaal van basisschool Merlijn is zijn domein. Hij heeft de 90 m² grote ruimte compleet naar zijn smaak ingericht. "Binnen drie dagen woonde ik hier", lacht Stikkelorum.

Een paar kinderhandjes op de muur, het podium in de hal, een verdwaald krijtbord en wat flarden van onderwijs wijzen hem erop dat hij woont in een voormalig schoolgebouw waar veel van zijn vrienden hebben leren lezen en schrijven. De schoolbel is het zwijgen opgelegd.
"In eerste instantie dacht ik dat antikraak wonen niks voor mij zou zijn, maar ik schreef me op donderdagochtend toch in en op zaterdag was ik verhuisd. Al mijn bezittingen - wat kleding en prullaria - pasten in één auto. Het bed kreeg ik van mijn ouders, een kast via een collega van mijn vader, de eetkamertafel komt van de kringloop, de koelkast van Marktplaats en de bank en bijzettafel van mijn musicalgroep", somt hij op. Hij heeft de hoge zaal middels kasten opgedeeld in 'kamers' om wat privacy en knusheid te creëren. "Ik voel me hier thuis, al moest ik in het begin vooral wennen aan het alleen-zijn." Daarom heeft hij Bobo, een konijn.
Volgende week woensdag hoort Stikkelorum of hij zijn vwo-diploma op zak heeft. Hij gelooft er heilig in dat dat gelukt is, want: "Ik sta er afschuwelijk mooi voor." Het zou een knappe prestatie zijn, aangezien hij in oktober 2018 besloot op zichzelf te gaan wonen; eerst vier maanden in het huis van zijn tante in Veenendaal. Met het openbaar vervoer van deur tot deur was hij dagelijks drie uur onderweg om naar en van school te reizen. Het contact met zijn ouders liep stroef, zo legt hij de situatie uit. Het was beter dat hij vertrok, vond hij. Ondertussen is het gezin weer herenigd en zit het tussen hem en zijn ouders "tien keer zo goed". "Ik ben gewoon een heel ander mens dan zij", relativeert hij de kwestie. Nu eet hij elke dinsdag een hapje mee; zo houdt hij ook met zijn nog twee thuiswonende broertjes contact.
Zelf kookt hij ook, maar niet dagelijks. "Ik heb tweemaal per maand een kookzondag. Dan maak vijf à zes gerechten. Die verpak ik in bakjes die ik in de vriezer stop. Zo eet ik gezond en gevarieerd en hoef ik niet elke avond te koken." Af en toe eet hij met zijn medebewoners. "Dat is vooral voor de portemonnee gezelliger." Overigens betaalt Stikkelorum ook gewoon huur (255 euro p/m inclusief water en elektriciteit). "Het gas is afgesloten; dus we koken en stoken elektrisch." En hoe krijgt en houdt deze student zijn huishoudboekje op orde? "Ik ontvang een uitwonendentoeslag van DUO en tot eind juni had ik een bijbaan als schoonmaker op Laar & Berg. Nu doe ik vakantiewerk."
Stikkelorum had gehoopt na de zomer aan een theateropleiding te kunnen beginnen, maar helaas is hij niet door de strenge selectie gekomen. "Mijn hart ligt in het theater. Niet op het podium, maar aan de organisatorische kant. Ik ben stagemanager bij musicalgroep Staccato in Huizen. Zodra het doek opengaat, heb ik de leiding", zegt hij trots. Daarnaast is hij al 9,5 jaar actief bij amateurtoneelgezelschap Bolletje Rolletje, eveneens in Huizen, en is hij teamleider van de Bevergroep van en lid bij Scouting Maggy Lekeux in Laren. Allemaal als vrijwilliger en omdat er toch brood op de plank moet komen, gaat hij binnenkort aan de slag als schoonmaker en tuinman bij AT Scholen. Met zo'n twintig uur per week denkt hij voldoende te verdienen om van rond te komen. Om kosten uit te sparen, verplaatst hij zich voor 99% per fiets. "Ik heb wel een rijbewijs en soms mag ik gebruikmaken van mijn moeders auto om bijvoorbeeld naar mijn vriend in Ede te rijden."
Het is niet duidelijk hoe lang de Eemnesser in de voormalige basisschool kan blijven wonen. De gemeente heeft nog altijd niet besloten wat er met het gebouw gaat gebeuren. "Het kan nog een half jaar of vier jaar duren", zegt Stikkelorum hoopvol. Mocht de huur worden opgezegd dan krijgt hij vier weken de tijd om een nieuwe woonplek te vinden. Waar mogelijk vindt herlocatie antikraak plaats. Vooralsnog zit hij echter prima. "Ik voel me absoluut gelukkig hier te wonen."

Het schoolgebouw aan de Aartseveen 96.