Joost Schaapherder (links) wordt wijkbrandweerman in Blaricum en Hans Schotsman in Laren.
Joost Schaapherder (links) wordt wijkbrandweerman in Blaricum en Hans Schotsman in Laren. Foto: Bob Awick

Brandweer Gooi en Vechtstreek introduceert wijkbrandweer

Joost Schaapherder en Hans Schotsman worden respectievelijk de wijkbrandweermensen voor Blaricum en Laren. Wat houdt hun werk in?

LAREN/BLARICUM Brandweer Gooi en Vechtstreek heeft vorige week woensdag de wijkbrandweermannen in de regio gepresenteerd. Joost Schaapherder wordt de wijkbrandweerman voor Blaricum en Hans Schotsman voor Laren. Beiden kunnen wekelijks vier uur tijd besteden aan werken in de wijk.

De brandweer richt zich steeds meer op preventie. Een brand voorkomen is nog altijd beter dan een brand blussen. Wijkbrandweermensen richten zich op brandpreventie, maar hoe gaan ze dat doen?

Brandveiligheid

Hans Schotsman: "We richten ons met name op ouderen en niet-zelfredzame mensen, maar iedereen is welkom om een wijkbrandweerman een vraag te stellen over brandveiligheid, want daar gaan we advies over geven. We kunnen op aanvraag woningchecks doen. Dat kunnen mensen zelf aanvragen, maar ook bijvoorbeeld wijkzorg. Dan gaan wij ter plekke kijken met een checklist en vertellen wat mensen kunnen doen om het thuis brandveiliger te maken. Dat is overigens veel meer dan alleen het ophangen van een rookmelder. Mensen zijn zich soms helemaal niet bewust van brandgevaar. Dat kan ook een kaarsje in de vensterbank zijn met nylon gordijnen. Of een goedkoop snoertje waarmee je je telefoon oplaadt. Dat is zo goedkoop omdat er geen beveiliging in zit tegen het blijven doorladen als je toestel vol is en dat kan een gevaarlijke situatie opleveren."

Ervaring

Hij wil mensen bewust maken van de gevaren. "Ik werk al 37 jaar bij de brandweer en weet uit ervaring wat de gevolgen zijn van een brand. We willen voorkomen dat er slachtoffers vallen en mensen tips geven om dat te voorkomen."
Ook Joost zit al jaren in het vak, al zijn het er wat minder dan Hans. Hij begon in 2001 als brandweervrijwilliger in Blaricum en kon in 2010 bij de beroepsbrandweer komen. Daar houdt hij zich ook bezig met brandpreventie.
"Het mooie van het werk van wijkbrandweerman is dat je mensen die daar behoefte aan hebben advies kunt geven over brandveiligheid. Dat is anders dan dat je een bedrijf of organisatie belt omdat je verplicht komt controleren. Mensen staan er open voor en ze zullen ons overal tegen gaan komen", zegt hij.

'Mooie van werk is advies geven over brandveilidheid'

Volgen

Waar, dat gaan de wijkbrandweermannen nu samen bekijken met hun netwerk en de gemeente. Dat kan tijdens een veiligheidsdag zijn, maar ook in het buurthuis. "We zullen dat zeker laten weten en we gaan ook ons werk laten zien op Twitter, Instagram en Facebook. Dan kunnen de mensen ons ook volgen."

Introductie

De wijkbrandweermensen hebben nu hun opleiding afgerond, inclusief een training voor sociale media. Ze gaan na de vakantie echt zichtbaar starten. Dan komt er ook een introductie voor de inwoners per dorp. Daarover volgt nog meer informatie. Burgemeester Joan de Zwart-Bloch van Blaricum is in ieder geval blij dat er nu ook meer 'rood' op straat komt. "Dat is een wens die ik al heel lang heb en die nu gaat uitkomen."
Met het introduceren van de wijkbrandweer maakte de Veiligheidsregio ook bekend dat zij de kazernes meer wil openstellen voor het maatschappelijk belang. Blaricum zal een van de eerste kazernes zijn waar dit zal gebeuren.

"Hoe dat precies ingevuld gaat worden, daar gaan we nu ook mee aan de slag. Dat kan zijn voor de Veiligheidsdag of voor buurtpreventieverenigingen. Blaricum heeft al een aantal prachtige buurthuizen waar veel activiteiten plaats kunnen vinden. De openstelling van de kazerne moet daar een passende aanvulling op zijn", aldus de Blaricumse burgemeester.