De boerenkapel van de harmonie St. Jan gaf het startsein voor het ontbijt.
De boerenkapel van de harmonie St. Jan gaf het startsein voor het ontbijt. Foto: Leo Janssen

Spetterend College Ontbijt over gastvrijheid in Singer Laren

Binnen 6 seconden na het betreden van een winkel heeft de klant een eerste indruk, die niet zelden bepalend gaat zijn voor zijn of haar koopgedrag.

LAREN Met die woorden hield filosoof en cabaretier Paul Smit zijn gehoor aan zich gekluisterd. Niet eerder had hij een optreden dat om half acht ’s ochtends begon. Met afwisselend serieus onderricht over menselijk gedrag en humor stak hij een wervelend verhaal af over klantvriendelijkheid en service voor de circa tweehonderd aanwezigen in het theater van Singer Laren.

Winkelpersoneel, verzorgenden uit de verpleeghuizen, ondernemers en vrijwilligers van tal van organisaties waren op zaterdag al vroeg uit de veren om niets te willen missen van het College Ontbijt, dat voor de tweede keer onder leiding van Ed Spetter werd georganiseerd door het Dorpsfonds Bijzonder Laren en in het teken stond van gastvrijheid.

De 'straatoloog' Pim van den Berg liet zijn visie op Laren vergezeld gaan met zo'n honderd dia's van karakteristieke Larense bezienswaardigheden. Niet alleen etalages van winkels, prachtige panden en straten, maar ook De Brink: alles kwam langs om het belang van Laren en de uitstraling daarvan te onderstrepen.
Voorzitter Leen van der Pols benadrukte dat er heel wat komt kijken om de reputatie van Laren hoog te houden. Daar moeten veel disciplines vanuit alle niveaus uit de lokale samenleving bij betrokken zijn, en er samen hard aan werken. Om duidelijk te maken dat een bestuur van een vereniging dit niet alleen kan en dus ook stevig verankerd moet zijn in het dorp, wil hij graag een vaste plek waar betrokkenen elkaar kunnen ontmoeten en afspraken kunnen maken. "Noem het een clubhuis voor onze vereniging", zo stelde hij. De ultieme plek hiervoor vindt hij Het Brinkhuis.

De boerenkapel van harmonie St. Jan betrad rond half negen het podium om op feestelijke wijze de deelnemers uit te nodigen voor het ontbijt dat in de foyer stond uitgestald. Cabaretier en dorpsgenoot Madelijne Kool was de ultieme gastvrouw en het door haar geschreven Larense 'volkslied' werd dan ook tot slot door iedereen uit volle borst meegezongen.