Lokale vrouwen staan op voor kinderen.
Lokale vrouwen staan op voor kinderen. Foto: Kinderfonds MAMAS

MAMAS onmisbaar voor droom van Nelson Mandela

LAREN Het is inmiddels 25 jaar geleden dat Nelson Mandela de eerste president werd van een democratisch Zuid-Afrika. Het was zijn innige hoop dat alle kinderen dezelfde kansen zouden krijgen, ongeacht hun afkomst of huidskleur.

Deze nieuwe generatie, de 'born frees', die in vrijheid is opgegroeid, is inmiddels volwassen. Een kwart eeuw democratie heeft een deel van de bevolking voorspoed gebracht, maar voor het armste deel is er nog altijd weinig veranderd. Vooral vrouwen en kinderen zijn vaak de dupe van armoede. En de cijfers spreken boekdelen. In het land waar de aidsepidemie genadeloos hard toesloeg, leeft één op de acht volwassenen met hiv/aids. Dat heeft geresulteerd in ongeveer 600.000 aidswezen. "Meer dan vijf miljoen kinderen en jongeren zitten helemaal aan de onderkant van de armoede. Van de kinderen onder de vijf jaar heeft 27% een blijvende groeistoornis als gevolg van slechte voeding", vertelt Joep Verboeket, directeur van Kinderfonds MAMAS dat gevestigd is in Laren.

MAMAS werd op persoonlijk verzoek van Nelson Mandela opgericht in 1999. Het was zijn droom om alle kinderen van Zuid-Afrika te bevrijden uit de gevangenis van de armoede. Naar schatting worden elke dag 64 kinderen het slachtoffer van seksueel geweld. Kinderfonds MAMAS steunt de MAMAS van Zuid-Afrika: sterke, indrukwekkende lokale vrouwen die opstaan voor kinderen in ernstige armoede. Deze vrouwen hebben zelf het initiatief genomen om in hun eigen leefomgeving iets op te zetten voor deze nieuwe generatie die zo dringend bescherming, dagelijkse zorg en gezonde voeding nodig heeft. Verboeket: "Voor de gezonde ontwikkeling van een kind is liefdevolle zorg, aandacht en wederzijds vertrouwen nodig. De tweeduizend MAMAS geven dit dagelijks aan de vijftigduizend meest kansarme kinderen. Deze Beweging van Hoop verandert Zuid-Afrika van onderaf."