Marcus van den Brink over 'verrietiging'

EEMNES "Nee, dit is geen spelfout. Het is een nieuw Nederlands woord dat de laatste trend in de woningbouw in Laren, Blaricum en Eemnes aanduidt.

Men neme een oudere woning (of sloopt deze) en vervangt die door een woning met een rieten kap, wit gestuukt, zwarte kozijnen en met grijs grind op de oprit. Liefst ook voorzien van een elektrisch bediende poort en een dubbele voordeur die bij een crematorium niet zou misstaan. In de tuin vooral geen bloeiende planten, maar alleen hoge, gestileerde hagen van coniferen en valse laurier. Zie daar het recept voor een eigentijdse woning. O, dat vergat ik nog. Ook bij de keuze van het wagenpark zijn de regels streng: een Duits merk is een must, maar een elektrische excuusleasebak is toegestaan. Geld speelt geen rol, afwijken van deze norm wordt afgeraden en fantasierijke eigen inbreng wordt niet op prijs gesteld.
Als het zo doorgaat hebben we in onze dorpen alleen nog zulke eenvormige huizen en tuinen, terwijl juist de diversiteit onze omgeving zo aantrekkelijk maakt. Huizen van alle tijden en tuinen met een individuele signatuur. Op een rieten dak kunnen geen zonnepanelen en aan zulke steriele tuinen hebben de insecten en de vogels niets.
Heren architecten en hoveniers: gebruik bij het ontwerpen eens geen carbonpapier. Wees eens moderner, wat creatiever en duurzamer. Een zonnedak kan ook mooi zijn. Een tuin met bloemen en een rommelhoekje is zo langzamerhand van levensbelang voor mens en dier. En over een lage heg kunnen anderen meegenieten en kun je een praatje maken!
Ik zou willen zeggen: denk ook eens om de natuur en doe eens gek!"

Marcus van den Brink, Eemnes


Marc Materek hockeycoach van Dames 1

LAREN Marc Materek wordt de nieuwe hockeycoach van de LMHC-Dames 1. Tevens gaat hij ook de jongste jeugd trainen.

Momenteel is Materek assistent-bondscoach van Nederlandse Meisjes A, coach van GHHC Groningen Heren 1 en hoofd Opleidingen Topjeugd bij de Groningse club. Eerder was hij ook bij deze club betrokken als coach van Dames 1.