Het Musical Anders-koor tijdens de generale repetitie.
Het Musical Anders-koor tijdens de generale repetitie. Foto: Bob Awick

Musical Anders speelt 'De Lachfactor'

De eerste lustrumvoorstelling van Musical Anders, het zeventien leden tellende koor voor mensen met een verstandelijke beperking, staat weer voor de deur.

BLARICUM Het koor Musical Anders, dat wekelijks op woensdagavond zingt in De Malbak, staat onder leiding van Annemiek van Zeben uit Hilversum. Ze is klassiek zangeres en musicus en heeft de leiding over meerdere koren. Tien maanden lang wordt met veel plezier en enthousiasme naar de jaarlijkse uitvoeringen toegewerkt. De koorleden komen uit Eemnes, Blaricum, Huizen en Hilversum.

Podiumbeest Rob is al vanaf de start van het koor - nu vijf jaar geleden - voor dit wekelijkse moment te porren. Al die jaren wist hij de hoofdrol te pakken, maar helaas gooit dit keer een ziekenhuisopname roet in het eten. Hij zou 'slome Hans' spelen en met Lola trouwen, maar nu is deze favoriete rol weggelegd voor een ander. "Terwijl wij lol maken, ligt hij in het ziekenhuis", zegt Mona Deuning, die al vier jaar vrijwilligster bij het koor is. "Ik ging destijds helpen met de kleding en raakte direct gehecht aan de groep. Als ik een woensdag niet kan dan baal ik: het geeft zo veel energie."
Datzelfde gevoel heeft artistiek leider Van Zeben. Zij spreekt met liefde over deze dankbare groep. "Mijn man zegt dat ik na een avondje Musical Anders helemaal stralend binnenloop." Rob, die in Hilversum woont, kan het koor niet meer missen en reist wekelijks met een taxibusje naar de Bijvanck: "Ik kom graag hier naartoe, het is altijd leuk en gezellig." Een ander koorlid, Anna, heeft ditmaal ook geholpen met het maken van het decor. Voor haar is Musical Anders een echte uitlaatklep. "Als ik hier ben, vergeet ik alles. Ook kan ik hier mijn verdriet eruit gooien. Het is ontzettend leuk. Het koor is mijn familie." Anna vertelt ook moppen in 'De Lachfactor'.
Musical Anders is vijf jaar geleden gestart met vijf leden. Eén van hen zocht aansluiting bij het smartlappenkoor, dat ook nog altijd in het wijkcentrum oefent, maar dat lukte niet. Van Zeben werd gevraagd een nieuw koor te starten, want ze had al ervaring opgedaan met een soortgelijk koor in Hilversum. "Alleen is dat destijds stukgelopen op het taxivervoer." Gelukkig gaat het in Blaricum goed.
'De Lachfactor' wordt in twee weken tijd driemaal op de planken gebracht: op 12 juni bij de Amerpoort en op 21 juni gaat de groep als echte sterren in een touringcar naar Amsterdam om op te treden voor de Stichting Philadelphia in Amsterdam-Zuid. Het grote publiek is welkom op woensdag 19 juni om 19.30 uur in het basisscholencomplex aan de Levensboom 12 in de Bijvanck. De toegang bedraagt 5 euro, inclusief koffie en thee.
Het is een verrassend en humoristisch verhaal over de televisieshow 'De Lachfactor'. Van Zeben heeft een niet te kinderachtige, maar ook niet te ingewikkelde show in elkaar gedraaid. Naast meezingers als 'Ik hou van jou', 'Mama, je bent de liefste van de hele wereld' en 'De wielen van de bus draaien rond en rond' zit er ook eigen werk van Van Zeben in. "Iedereen heeft een functie binnen de musical", zegt Van Zeben, die de voorstelling ook 'aan elkaar' praat. Van Zeben: "Zij stijgen boven zichzelf uit en zijn trots, net als hun ouders." Voor het instuderen van de musical heeft Van Zeben alle liedjes op een cd gezet. "Vooral veel luisteren en meezingen", krijgen de koorleden te horen. Van Zeben: "Musicalliedjes zijn net oorwormen: die blijven in je hoofd zitten."

Kaarten bij De Malbak (035-5262902) of via annemiekvanzeben@upcmail.nl.