Frans Bierlaagh is druk met de voorbereidingen voor de processie.
Frans Bierlaagh is druk met de voorbereidingen voor de processie. Foto: Bob Awick

Frans Bierlaagh: 'Processie is geen folklore, maar devotie'

Frans Bierlaagh (63) was als kind al betrokken bij de St. Jansprocessie. Tal van rollen vervulde hij, maar tegenwoordig is hij ceremoniemeester.

LAREN We hebben afgesproken in de basiliek aan de Brink. Frans Bierlaagh is er kind aan huis. Naast kerkvrijwilliger is hij ook lid van het boogcomité Klein Laren en al twintig jaar als ceremoniemeester nauw betrokken bij de processie. Zijn ouders hadden een bakkerswinkel in het pand aan de St. Janstraat waar nu het huidige ING-bankgebouw is gevestigd. Vanuit zijn slaapkamerraam zag hij hoe de erepoorten opgebouwd werden.

De belangstelling voor het katholieke geloof is hem dus met de paplepel ingegoten en door de decennia heen ook belangrijk geworden voor zijn sociale leven. Meelopen met de processie heeft hij - met uitzondering van enkele keren tijdens zijn tienerjaren toen hij zich juist afzette tegen de kerk ("ik ben ook puber geweest") - vrijwel altijd gedaan. En in de oorlogsjaren 1941 en 1944 waren het de Duitsers die de tocht niet lieten doorgaan. "Verder zijn we er altijd - weer of geen weer - op uitgetrokken. Het geloof geeft mij een stukje vreugde en een gevoel van saamhorigheid", zegt Bierlaagh.
De Laarder kwebbelt door over de processie. Over het ontstaan ervan heeft hij zelfs boekjes geschreven en hij geeft ook lezingen. Dat de parochianen voor het eerst écht naar buiten trokken was rond 1840; de traditie is dus al zo'n 180 jaar oud! In 1963 was de belangstelling voor de processie overweldigend. "In de pers werd gesproken over 100.000 aanwezigen, maar dat zullen er maximaal 30.000 zijn geweest", weet Bierlaagh, die ook de titel 'broedermeester' draagt, bijna zeker.
De bidtocht - overigens niet alleen bedoeld voor katholieken maar ook voor 'andere kruisjes' - is niet altijd even populair geweest. "Er kwam een kentering en de processie stond zelfs op omvallen", zegt de voormalig Rabobank-medewerker. Er werd in 1968 gestemd over de vorm van de processie. Het werd een combinatie van bidtocht en sacrementsprocessie. In 1984 werden de Larense processie en de eucharistieviering uitgezonden op televisie. Dat was de ommekeer voor de belangstelling. Bierlaagh: "We hebben toen afgesproken dat de processie geen folklore is, maar devotie. We doen het voor de deelnemers." Tegenwoordig is er nog altijd een harde kern van zo'n 1.200 mensen en aangevuld met belangstellenden ligt het 'deelnemersveld' tussen de 1.500 en 2.000 mensen. De laatste jaren hebben ook jongeren zich aangesloten. Voor hen wordt zelfs een speciaal programma samengesteld.
Voor de processie van de 23ste juni zijn de 23 vaandels uit de mottenballen gehaald. Ze staan gepoetst en wel in de kerk. Daarnaast zijn er acht lantaarns en wordt de route versierd met tientallen banieren en ruim 250 wimpels: alle in de frisse kleuren geel/wit. In totaal zijn er negentig vrijwilligers in touw; zonder hen geen processie. Vandaag, morgen en vrijdag is er voor de bruidjes weer een pop-upstore in de school St. Jan-Binckhorst. Daar kunnen jurkjes geleend worden.

De processie start zondag 23 juni om 11.00 uur vanuit de basiliek aan de Brink. Meer informatie op www.sintjansprocessie.nl.