'Roelvinkje' opent kermis

LAREN De Larense zomerkermis wordt zaterdag 29 juni om 13.00 uur geopend door Donny Roelvink.

Hij werd met zijn familie bekend in het televisieprogramma 'De Roelvinkjes'.
De MCC loopt voorafgaand aan de opening vanaf de poffertjeskraam naar het kermisterrein. Aan bezoekers worden tussen 13.00 en 14.00 uur gratis oliebollen uitgedeeld.


HvB wil verbod op Roundup

BLARICUM Als het aan Hart voor Blaricum ligt, zorgt de gemeente zo snel mogelijk voor een algeheel verbod op het gebruik van het chemische bestrijdingsmiddel glyfosaat, oftewel Roundup. Een motie daartoe wordt de komende raadsvergadering ingediend.

Sinds drie jaar geldt er al een verbod op de toepassing van dit omstreden middel door de gemeentelijke diensten en particulieren, omdat het kankerverwekkend zou zijn. Ook insecten en andere dieren hebben zwaar te lijden onder glyfosaat, dat onder andere in de onkruidverdelger Roundup te vinden is. Een uitzondering op het verbod is toen gemaakt voor de bestrijding van exotische plantensoorten die als onkruid worden beschouwd, zoals de Japanse duizendknoop.

Boeren en particulieren

"Toestaan van het gebruik van glyfosaat in een gemeente die insectenvriendelijk wil zijn, is vreemd. Onze motie roept het college op te zoeken naar mogelijkheden om zo snel mogelijk het gebruik van glyfosaat geheel te verbieden voor boeren en particulieren", aldus HvB-raadslid Ilona Haas. Ook in pachtovereenkomsten kan een dergelijk verbod - volgens haar - goed geregeld worden. Hart voor Blaricum roept de ASB op hetzelfde te doen.
"Hart voor Blaricum volgt hierbij het initiatief van gemeenten als Geertruidenberg en Den Bosch. Ook deze gemeenten willen niet langer wachten op de procedures die de minister moet doorlopen voor een eventueel algeheel landelijk verbod op het gebruik van glyfosaat. De geelkleurige akkers ontsierden afgelopen voorjaar het Hollandse weide- en akkerlandschap als bewijs voor het gebruik van glyfosaat. Deze gele akkers zijn nog niet gesignaleerd op Blaricums grondgebied en de gemeente kan er nu voor zorgen dat de akkers en weilanden van Blaricum groen blijven."