Tim Bitter neemt het kleinood van burgemeester Kruisinga in ontvangst.
Tim Bitter neemt het kleinood van burgemeester Kruisinga in ontvangst. Foto: gemeente Laren

Erepenning van Laren absoluut het hoogtepunt van 11de wandelvierdaagse

De 11de Gooise Wandelvierdaagse telt louter winnaars. Maar het absolute hoogtepunt op de slotdag was natuurlijk de toekenning van de Larense erepenning.

LAREN Burgemeester Rinske Kruisinga noemde de onderscheiding de kroon op het werk van het stichtingsbestuur en alle tachtig vrijwilligers. Het voltallige college van B en W was present bij de ceremonie op het sportcomplex van SV Laren'99, dat omgetoverd was tot een oergezellig vierdaagseplein. Kruisinga, die zelf een dag had meegelopen, sprak van een hoogwaardig en zeer toegankelijk en sociaal evenement en een mooi stuk promotie voor de gemeente Laren.

Dat laatste klopt beslist, want de 1.670 deelnemers kwamen uit 350 Nederlandse en 15 Belgische gemeenten. Met hun sportieve prestatie liepen zij in vier dagen tijd maar liefst 14.500 euro bij elkaar, waarvan vijf goede doelen uit de regio mogen profiteren. Onder luid applaus reikte Kruisinga cheques van 5.000 euro uit aan de stichtingen Vier het Leven en het Goois Natuur Reservaat. Scouting Maggy Lekeux uit Laren/Eemnes, de stichting Anton Huiskes (schaatsvertier voor jonge mensen) en de Eemnesser jostiband Egwel kregen elk 1.500 euro.

Vlekkeloos

Ook bij de wandelaars alleen maar blije gezichten. Uit een enquête onder de lopers bleek dat iedereen vol lof was over de vlekkeloze organisatie, de schitterende routes en de gemoedelijke en gezellige sfeer, die de Gooise vierdaagse zo kenmerkt. Aad (67) en Mieke (70) uit Stompetoren en Els (55) en Dies (61) uit Maarssen liepen de 4x 20 km samen op. Aad: "Wij hebben veel in Alkmaar gelopen, maar die is zo massaal. Hier is het oergezellig, veel mooier en afwisselender. Ik moest wel wennen aan al die hoge hagen bij de villa's. Ik heb steeds gezwaaid naar de camerabeveiliging." Anja (63) en Gerda (57) uit Aalsmeer liepen voor het eerst in 't Gooi: "Fantastisch, we komen zeker terug!" Henny (67) uit Wilp benut de Gooise als aanloop voor Nijmegen. Haar man Gerrit (74): "Ik moest mee voor de gezelligheid, maar heb geen seconde spijt gehad." Adri (67) en Gré (71) uit Appingedam waren lovend over de bepijling. "Je hebt niet eens een kaart nodig om de route te lopen. Een groot compliment aan al die vrijwilligers."

Ontroerend

Hartverwarmend en ontroerend was de binnenkomst van de wandelgroep van circa veertig parkinson- en MS-patiënten. Sommige hielden het niet droog toen zij met een daverend applaus werden verwelkomd door de honderden wandelaars die al binnen waren. De coördinatoren Walter Bout uit Laren en Ina Duindam uit Huizen spraken van een zeer geslaagd wandelavontuur. "De dertien weken training, die wij met steun van de Rotary Laren-Blaricum en de atletiekvereniging Zuidwal uit Huizen konden organiseren, hebben zeker hun vruchten afgeworpen", zei Bout.

'Met zo'n erepenning als beloning kunnen we er weer jaren tegenaan'

Intussen zorgde muziekband Partyshift voor een spetterend optreden, waarbij de voetjes al snel van de vloer gingen. Voorzitter Tim Bitter van de wandelclub keek dan ook met een voldaan gevoel terug op de elfde editie van de vierdaagse. "De wandelaars en hun familie zijn onze beste ambassadeurs. En met zo'n erepenning als beloning kunnen wij en alle andere vrijwilligers er weer jaren tegenaan. Daar krijg je nieuwe energie van!"

De vertegenwoordigers van de goede doelen.
Via Gerbera!