LMHC aan de Eemnesserweg heeft een liquiditeitsprobleem.
LMHC aan de Eemnesserweg heeft een liquiditeitsprobleem. Foto: Bob Awick

Hockeybestuur vraagt gemeente om flexibel aflossingsschema voor lening

De Larensche Mixed Hockey Club (LMHC) zit niet goed in zijn slappe was. De club heeft liquiditeitsproblemen en vraagt de gemeente Laren om een gunst.

LAREN Verkeert de Larensche Mixed Hockey Club (LMHC) aan de Eemnesserweg in financieel zwaar weer? Het bestuur heeft de gemeente Laren in ieder geval om tijdelijke vrijstelling van de aflossingsplicht van de lening - groot 300.000 euro - gevraagd.

De hockeyclub heeft vanuit een leaseverplichting van twee zandvelden momenteel een liquiditeitsprobleem. Dat is bij einde lease (2022) opgelost, weet B en W.

Problemen

"Het niet meewerken aan het verzoek tot tijdelijke ontheffing van haar aflossingsverplichting leidt tot gerede kans op grote financiële problemen voor de vereniging LMHC en daarmee voor de grote aantallen leden die daar breedtesport bedrijven", beargumenteert portefeuillehouder Ton Stam het collegebesluit in een brief aan de gemeenteraadsleden.

De aflossingen vloeien vanaf 1 januari 2023 weer in de gemeentekas en dan worden ook de niet-betaalde bedragen van 2017 en 2018 versneld terugbetaald, is de afspraak die het college en het hockeybestuur hebben gemaakt. Een contract, met daarin de nieuwe voorwaarden, wordt opgesteld.

Tering naar de nering

LMHC-voorzitter: 'De tering naar de nering zetten, heet dat'

LMHC-voorzitter Peter Havenga wuift het gerucht dat de Larense hockeyclub in financieel zwaar weer verkeert weg. "Wel zijn er minder sponsorinkomsten waar het tophockey van afhankelijk is en daarom hebben we het budget behoorlijk teruggebracht", reageert hij oprecht. "De buitenwereld denkt dan meteen dat het einde van de wereld is aangebroken in Laren. Eerlijk gezegd: het is ook niet leuk, maar het moet. De tering naar de nering zetten, heet dat."

Voetbalclub

Havenga merkt op dat de lokale voetbalclub SV Laren'99 van de gemeente Laren een aanzienlijk subsidiebedrag krijgt. "Ik geloof twee ton voor hun clubhuis en nog een kunstgrasbijdrage van 90.000 euro. De hockeyclub heeft de afgelopen dertig jaar één keer 90.000 euro subsidie voor een kunstgrasveld gekregen. Dus dat de gemeente Laren ons helpt met een flexibel aflossingsschema voor de lening die we bij haar hebben, lijkt me niet meer dan reëel", aldus voorzitter Havenga.

Vragen Liberaal Laren

Ondertussen vraagt Evert de Jong (fractielid Liberaal Laren) zich af waarom de raad in 2017 en 2018 niet op de hoogte is gesteld van het feit dat er niet werd afgelost en waarom de beslissing over de vrijstelling van de aflossingsplicht door het college is genomen zonder de gemeenteraad te informeren. "De lening betrof een raadsvoorstel", aldus De Jong.