De Blaricummermeent tijdens de ontwikkeling van de wijk.
De Blaricummermeent tijdens de ontwikkeling van de wijk. Foto: Bob Awick

Blaricummerdreef-bewoner klaagt bij RvS over bouwplan

Een bewoner van de Blaricummermeent stapte naar de Raad van State en klaagde over een nieuw project in de wijk. Hij zegt op het verkeerde been te zijn gezet.

BLARICUM De Raad van State (RvS) mag gaan oordelen of het bestemmingsplan deugt om woningen in plaats van kantoren te bouwen aan de Blaricummerdreef. Een bewoner van die straat stapte woensdag naar de Raad om het plan aan te vechten.

Hij zegt dat hij en anderen op het verkeerde been zijn gezet toen ze enkele jaren geleden hun woning in de nieuwe wijk kochten. Er zouden langs de Blaricummerdreef kantoorvilla's komen, verscholen in het groen. De ontsluiting zou niet via de Blaricummerdreef lopen. Vanwege de slechte markt voor kantoren heeft de gemeente besloten dat de nu braakliggende plek wordt ingevuld met woningen. Hoeveel woningen dat gaan worden, kon een woordvoerder van de gemeente niet zeggen. Projectontwikkelaar Synchroon moet nog met een concreet bouwplan komen. De bezwaarmaker rekent op minstens zes woningen tegenover zijn woning aan de Blaricummerdreef. "Op een afstand van tien tot dertien meter", klaagde hij bij de Raad. Dat gaat volgens hem verkeersoverlast en aantasting van zijn privacy opleveren.
De bezwaarmaker wijst op meerdere documenten, een beeldkwaliteitsplan en overleg met onder andere de makelaar en het projectbureau voor de Blaricummermeent. Daaraan ontleende hij het vertrouwen dat hij in een omgeving met groen uitzicht terechtkwam. "Het beeldkwaliteitsplan is nota bene de grondslag geweest voor de hele wijk", stelde de bezwaarmaker.
Maar volgens woordvoerders van de gemeente is alleen het bestemmingsplan juridisch van grote waarde. Beeldkwaliteitsplannen en artist's impressions hebben die waarde niet. Aan toezeggingen van anderen kan de Blaricummer geen rechten ontlenen, aldus de woordvoerders. De voorzitter van de Raad gaf de bezwaarmaker ook weinig hoop. "Een gemeenteraad heeft een ruime bevoegdheid bij het vaststellen van een bestemmingsplan", zei de raadsvoorzitter. Het gaat volgens hem vooral om de effecten van een nieuw plan. Volgens de gemeente zijn die zeer aanvaardbaar. De kantoren mochten vijftien meter hoog worden, de nieuwe woningen niet hoger dan tien meter: in dat opzicht dus zelfs een verbetering.
Uitspraak over zes weken.