Vitaal daagt Regio voor de rechter

LAREN/BLARICUM Thuiszorgorganisatie Gooi en Vechtstreek (TGVS), ook wel bekend als Vitaal Thuiszorg, daagt de Regio Gooi en Vechtstreek voor de rechter. De tarieven die de gemeenten hanteren voor de bekostiging van huishoudelijke hulp zouden namelijk niet voldoende zijn.

Dat schrijven de Gooise colleges van burgemeester en wethouders (B en W) in een brief aan hun eigen gemeenteraden. Gistermiddag diende het kort geding al. Een uitspraak van de rechtbank wordt nog voor het zomerreces verwacht.
De Gooise colleges zien de uitspraak met vertrouwen tegemoet. De tarieven die zijn gehanteerd bij de inkoopprocedure voor Wmo-zorg in 2016 zijn - aldus B en W - zorgvuldig tot stand gekomen op basis van jarenlange monitoring door de Regio en de kostenstructuur van andere zorgaanbieders, is de uitleg.
De tarieven zijn voor iedere aanbieder hetzelfde en liggen boven het landelijk gemiddelde. "Ons belangrijkste tarief voor huishoudelijke hulp bedraagt 26,40 euro. TGVS eist hierop een verhoging van tenminste 11,3%."
In 2016 heeft TGVS een eerder kort geding, met als inzet om de tarieven te verhogen, verloren. De rechter vond destijds dat de tarieven zorgvuldig waren bepaald, en dat het niet nodig was om de duurste kostenstructuur van een enkele aanbieder (TGVS) als basis voor het tarief te hanteren.

7