Wethouder: 'Dweilen met de kraan open'

EEMNES De overlast van de processierups in Eemnes is groot en de bestrijding ervan lastig. "We hebben dit jaar in Eemnes vijf keer zoveel overlast als in voorgaande jaren. Ondanks dat we een groot deel van het arsenaal preventief tweemaal bespoten hebben. En dan heb je het even op orde, maar het is dweilen met de kraan open", zegt wethouder Theo Reijn.

"Het is echt een proces van de lange adem. Dus je moet iets doen aan andere beplanting en geef je inwoners vogelnestjes cadeau zodat er vogeltjes komen die dat rupsje lekker vinden. Dat is de enige manier", aldus Reijn, die kinderen, ouders en verzorgers oproept om uit de buurt van de bomen te blijven. "Het is een lastig verhaal en we proberen er alles aan te doen."

Plakbandje

Hij heeft ook nog een advies voor hen die met de brandhaartjes van de eikenprocessierups in aanraking komen. "Een menselijke reactie is krabben, maar doe op de plek beter een plakbandje en verwijder daarmee de haartjes."
Het praatje dat in Laren de irriterende rups beter wordt bestreden dan in Eemnes drukte Reijn de kop in met de woorden: "Wij hebben wel 2.800 (zomer)eiken. Dat zijn tweemaal zoveel eiken als in Laren." Dat maakt de bestrijding dus arbeidsintensiever. School- en speelpleinen in de BEL-gemeenten krijgen voorrang bij het verwijderen van de rupsen, die zich overigens ontpoppen tot een nachtvlinder.


Gooise natuur kurkdroog; dus opnieuw Fase 2

LAREN "Geen vuur in de natuur", dat is opnieuw de boodschap van de Brandweer Gooi en Vechtstreek, omdat vanwege de aanhoudende droogte de natuur kurkdroog is. Daarom geldt sinds zondag in Gooi & Vechtstreek Fase 2 (Extra Alert).

Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn daarom extra waakzaam en vragen eenieder voorzichtig te zijn.
Het is na april alweer de tweede periode dit jaar dat Fase 2 geldt in deze regio. Twee maanden terug was er een grote brand op de Laapersheide in Hilversum. Die was ontstaan doordat twee tieners met vuurwerk speelden.