Ankie Koopman (l) en Rinske Kruisinga.
Ankie Koopman (l) en Rinske Kruisinga. Foto: ASz

Anesthesioloog Ankie Koopman geridderd

LAREN Anesthesioloog dr. Ankie Koopman van het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) is vrijdag tijdens haar afscheidssymposium benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Rinske Kruisinga was hiervoor speciaal naar Dordrecht gekomen. Ze speldde de versierselen op ten overstaan van een zaal vol vakgenoten van Koopman en haar gezin én moeder.

Kruisinga memoreerde dat Koopman in de afgelopen tientallen jaren niet alleen haar werktijd, maar ook heel veel vrije tijd heeft besteed aan het professionaliseren van de vakgebieden anesthesiologie en transfusiegeneeskunde.

Protocollen

Ze deed veel wetenschappelijk onderzoek, droeg bij aan het opstellen van landelijke protocollen en richtlijnen en was op vele manieren actief in het opleiden van jonge artsen en collega-specialisten.
Door experts en autoriteiten wordt de Larense geprezen om haar kennis, volharding en niet-aflatende inzet, aldus burgemeester Kruisinga.

"Naast het feit dat dr. Koopman tijdens haar loopbaan ruimschoots meer werk heeft verricht dan toch al van een medisch specialist wordt verwacht, heeft zij zichzelf opgelegd om met haar kennis en ervaring een groter doel te dienen. Namelijk het bouwen aan steeds betere en veiliger zorg en daardoor zonder twijfel ook het redden van meer levens van patiënten", ging de burgermoeder van Laren verder.

Huldeblijk

Koopman: 'Zonder de hulp van velen had ik het nooit gekund'

Ankie Koopman zelf reageerde verrast en met emotie op de onverwachte huldeblijk. "Ik heb het allemaal met het grootste plezier gedaan en had het zonder de hulp van velen nooit gekund", reageerde de Larense direct na het opspelden van de koninklijke onderscheiding.
Koopman gaat nu van haar welverdiende pensioen genieten.