Zes postduiven werden zondag opgelaten.
Zes postduiven werden zondag opgelaten. Foto: PR

'Pax-kinderen' logeren weer in Eemnes

EEMNES Met het oplaten van zes postduiven startte zondag het vakantieprogramma van twintig Armeense kinderen. De kinderen, die op uitnodiging van Pax Kinderhulp Eemnes drie weken bij gastgezinnen in 't Gooi verblijven, waren een dag eerder op Schiphol aangekomen.

Afgelopen zondag was de start in de Ontmoetingskerk in Laren. De Protestantse Gemeente Laren-Eemnes had voor de kinderen een leuk programma in elkaar gezet. Het gezamenlijk met de kerkgangers oplaten van de duiven was dan ook een prachtig begin van het programma. "De duif staat voor vrede, verbintenis en verbroedering", woorden in de zegen gepast meegegeven door de dominee.

Gastvrij

Na een lange reis via Jerevan en Istanbul en bepakt met een kleine rugzak met daarin een enkel kledingstuk werden de kinderen zaterdag gastvrij ontvangen door de tien gastgezinnen. De kinderen die uit het in het noordelijk deel van Armenië gelegen Stepanavan komen, keken hun ogen uit, meldt Ton Rigter namens de organisatie. Stepanavan is een stad in de streek Lori en ligt in een bergachtig gebied. De aardbeving die in 1988 plaatsvond, heeft grote schade aangericht. Dit is nog steeds in de omgeving zichtbaar.
Na de kennismaking met de groep kinderen, die werden geïnformeerd door een Armeense tolk, ging ieder zijn weg om thuis nader kennis te maken met de logees. Rigter: "Zonder tolk is dat in eerste instantie nog niet zo eenvoudig. De taal is vaak een probleem, maar met handen en voeten komt men er meestal wel en als er dan toch problemen zijn, is er altijd de 'Pax-telefoon'. De kinderen en gastouders kunnen dan op die manier met de tolk in gesprek. De ervaring heeft geleerd dat binnen enkele dagen het communiceren geen enkel probleem meer is en ook de kinderen heel snel Nederlandse woorden oppakken."

Uitjes

De komende weken staan bol van de activiteiten. De werkgroep heeft een divers programma gemaakt. Er zijn onder andere bezoeken aan het Dolfinarium, De Spelerij en Oud Valkeveen. Elke week is er een aantal momenten dat de werkgroep zich over de kinderen ontfermt, waardoor de gastouders ook hun eigen dingen kunnen blijven doen. De kinderen blijven in Eemnes tot en met 27 juli.