'Geen slingers en feestjes voor Laren'

LAREN Dat Laren - net als Eemnes - met tekorten kampt, werd duidelijk tijdens de behandeling van de Kadernota (tekort in 2020 216.000 euro en de algemene uitkering van het Rijk wordt 4 ton minder). De nota werd overigens wel vastgesteld door nagenoeg de gehele gemeenteraad. Alleen Nico Wegter (D66) stemde tegen ("de financiële situatie is zorgelijk").

De raad maakte daarbij - middels een motie - wél de opmerking om bij de begroting voor 2020 duidelijk aan te geven dat voor de gehele begroting is gekeken naar mogelijkheden tot bezuinigingen. Ook verwachten de raadsleden van het college concrete bezuinigingsvoorstellen. Volgens de meeste raadsleden mag er wel een streep door het Brinkplan, waarvoor 400.000 euro is uitgetrokken.
"Ik denk dat het college keuzes moet maken wat wel en wat niet moet gebeuren. Niet alleen slingers in het dorp ophangen en feestjes organiseren met een meer dan lege portemonnee", meent Maria Klingenberg (Liberaal Laren). Het college verwacht de WOZ te moeten verhogen omdat alles toch betaald moet worden, maar dat zal Liberaal Laren in ieder geval niet pikken.
Volgens Erwin van den Berg (CDA) werkt de kaasschaafmethode niet meer en is er werk aan de winkel. De VVD noemde de Kadernota er eentje met rafelranden. "Er zitten onzekerheden in", aldus Johan de Bondt, die zich ook afvraagt of een driehoofdige leiding van de BEL Combinatie gewenst en doelmatig is.