De doopdienst in de regen trok zondagmorgen best wat bekijks.
De doopdienst in de regen trok zondagmorgen best wat bekijks. Foto: Albert van der Linden

Doopdienst Joël (8) op strand Blaricum

eemnes Het doopsel zelf bewust meemaken. Met die insteek worden leden van de Evangelische Gemeente niet al gedoopt wanneer ze enkele dagen oud zijn, zoals binnen het katholicisme, maar pas op latere leeftijd. En waarom moet dat altijd in een kerk gebeuren?

De Evangelische Gemeente van Eemnes trok afgelopen zondag naar Blaricum voor een doopdienst op het strand. De nu 8-jarige Joël Griffioen werd daar gedoopt. Het was al de tweede keer in een jaar dat daar een doop plaatsvond en er zijn plannen om 'vaker naar buiten te komen', vertelt woordvoerder Jan Stern.
Normaliter worden leden die gedoopt willen worden pas na de puberteit gedoopt, vertelt de moeder van Joël, Mieke Griffioen. "Maar mijn zoontje wilde dit echt heel graag", zegt zij. "Hij wil God en Jezus echt volgen, vindt het zelf interessant. En hij heeft afgelopen zomer al ervaren dat God bestaat."
Zijn ouders hadden het prima gevonden als hun zoon zich pas op latere leeftijd had laten dopen. Maar ja, als iemand het zo graag wil, waarom dan nee zeggen? Wel moest Joël het dan zelf allemaal regelen. En dat deed de jonge Eemnesser. "En dit past bij hem", aldus Griffioen. "Misschien dat hij op latere leeftijd er kritischer of anders naar kijkt, maar dat is dan maar zo."
Meestal vinden de doopdiensten van de Evangelische Gemeente plaats in De Hilt. Dit keer stond er echter een dienst gepland op het strand. Het was dus niet de keuze van Joël om 'naar buiten te gaan'. "Maar vroeger werd iedereen gedoopt op een plek waar een watertje of rivier was", aldus Mieke Griffioen. "En het is gewoon op openbaar terrein, al houden we natuurlijk wel rekening met eventuele drukte. Maar ook Joël vond dit een mooie locatie, hij houdt van de natuur. En ja, het was zondagmorgen weliswaar wat koud, maar hij was meer met de geestelijke dan met de fysieke ervaring bezig."