TGVS beraadt zich over vraag hoger beroep

Vervolg van de voorpagina

Dat de gemeenten onvoldoende rekening houden met een cao stijging is niet vast komen te staan, vindt de voorzieningenrechter. De thuiszorgorganisatie zou deze stelling niet voldoende hebben onderbouwd. Daarnaast hebben de gemeenten aangegeven dat zij geen partij zijn bij de cao-onderhandelingen en daarom ook niet gebonden aan de afspraken die in een cao worden gemaakt.
De gemeenten zijn niet wettelijk verplicht om de, met subsidie van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ontwikkelde, rekentool te gebruiken. Er zijn namelijk meer manieren mogelijk om een reële prijs vast te stellen en de voorzieningenrechter oordeelt dat de thuiszorgorganisatie onvoldoende heeft onderbouwd dat de gemeente nu geen reële prijs heeft vastgesteld.
Directeur Esther Hoekzema van TGVS noemt het vonnis teleurstellend. Ten onrechte heeft de rechter volgens haar geoordeeld dat de gemeenten niet zijn gehouden om cao-lonen 1-op-1 tot uitdrukking te brengen in het tarief. "Dat is opvallend, want dat zou betekenen dat thuiszorgorganisaties niet uitkomen, omdat zij wel gebonden zijn aan de cao-lonen maar die niet kan worden doorberekend aan de gemeenten", meldt zij in een schriftelijke verklaring. "Ook heeft de rechter ten onrechte geoordeeld dat de gemeenten zich hebben kunnen beroepen op een verouderd rapport dat dateert van voor de AMvB, waarin bovendien niet alle kostprijselementen zijn betrokken. Omdat het voor de hele thuiszorgbranche van belang is duidelijkheid te krijgen over de juiste uitleg van de AMvB, beraadt TGVS zich over de vraag of zij hoger beroep zal instellen."