Speelplekken in Laren bij de beste categorie

Vervolg van de voorpagina

De verschillende bodems van speellocaties in Laren zijn voldoende schoon en veilig. Dat blijkt uit bodemonderzoek van de provincie Noord- Holland om de loodgehalten in speelplaatsen te bepalen. "Dit is op basis van het advies van de GGD de beste categorie waarin de speellocaties ingedeeld kunnen worden", aldus wethouder Ton Stam.

Aanleiding voor het onderzoek is dat op verschillende plekken in Nederland de bodems vol zitten met lood. Door de eeuwen heen is er veel lood gebruikt in huis en in de industrie. Bijvoorbeeld in verf, maar ook in waterleidingen. Daarom deed ook Laren samen met de Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek mee aan een project 'Diffuus lood' van de provincie Noord-Holland naar de aanwezigheid van schadelijke hoeveelheden lood in de openbare ruimten. En dan in het bijzonder plekken waar kinderen komen, zoals speelplekken. Het doel is te zorgen voor een schone en veilige omgeving.

Uit studies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat de opname van lood in verhoogde concentraties een nadelig effect kan hebben op het leervermogen van jonge kinderen in de leeftijd van 0 tot en met 6 jaar. Spelende kinderen kunnen het makkelijker opnemen dan volwassenen. Bovendien stoppen ze vaker vuile vingers of speelgoed in hun mond.
Maar uit het onderzoek blijkt nu dat de kinderen (en hun ouders) in Laren zich geen zorgen hoeven te maken. Speeltuineigenaren (speeltuinverenigingen en scholen) ontvangen persoonlijk de resultaten van de onderzoeken.


Plein 1945 weer vol met Kevers

LAREN Pakweg 200 Volkswagen Kevers staan op zondag 4 augustus op het Plein 1945 in Laren. Het is alweer de vierde keer dat dit Keverevenement plaatsvindt.

Er is een speciale vintage plek voor Brillen, Ovalen en Karmann Ghia's. Brilkevers zijn de oudste kevers. Ook zijn er drie originele Herbie kevers uit de VS te zien.
De luchtgekoelde VW's staan er van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis. Het evenement wordt opgeluisterd door een Dixieland loopband