Jan Rinzema zoekt de verbinding in de samenleving en kreeg voor zijn grote inzet een lintje.
Jan Rinzema zoekt de verbinding in de samenleving en kreeg voor zijn grote inzet een lintje. Foto: Bob Awick

'We kunnen in onze zoektocht vaker stilstaan bij onze eigen bronnen'

Jan Rinzema kreeg 26 april een lintje van burgemeester Rinske Kruisinga. Wie is hij? Wij zochten het nieuwe Lid in de Orde van Oranje-Nassau op.

Laren Jan Rinzema heeft een bijzondere invulling gegeven aan het beroep predikant, aldus burgemeester Rinske Kruisinga van Laren bij de uitreiking van de Koninklijke onderscheiding. Treffend voorbeeld is de website preekvandeweek.com, waarop de betrokken dominee elke week een nieuwe preek in woord en beeld online zet. "Het is bizar en wonderbaarlijk hoe snel dit initiatief is gegroeid", vindt hij. "We hebben 2000 volgers wereldwijd en er zijn gemeenten in Zuid-Afrika en Frankrijk die mijn video in hun dienst laten zien."

Hij komt zelf uit een domineesgezin met altijd mensen over de vloer en vaak verhuizen ("'Jan, wat denk je van een nieuw behangetje?', vroeg mijn moeder dan. Nee, niet mijn vader, die was in de wolken.").
Zijn huidige huis in Laren is zijn negentiende woning en hij is van plan hier te blijven. "Door al dat verhuizen, heb ik veel breuken in mijn leven", zegt Rinzema nu, "maar, ik kijk er niet met pijn op terug. Ik kom uit een warm gezin met een open pastorie. Misschien wel doordat ik nergens lang kon aarden, maak ik nu gemakkelijk contact en weet ik snel met de mensen tot de kern door te dringen. Daarvan heb ik in mijn werk veel profijt, maar ik blijf hier. Laren heeft mijn hart gestolen."
Hij gaat in militaire dienst in Duitsland en studeert theologie in Utrecht, Israël, Rome en Oxford. Als zich in 1989 de kans aandient om dominee en lector in Pittsburgh, Verenigde Staten, te worden, grijpen zijn echtgenote en hij die aan. Terug in Nederland is Rinzema dominee in Noordwijkerhout, Vianen en Blaricum. In 2015 richt hij samen met de dit jaar overleden katholiek Ferdinand Crijns de site preekvandeweek.com op.
"De Protestantse kerken verliezen zestigduizend leden per jaar en binnen de Katholieke kerken liggen deze aantallen niet wezenlijk anders", analyseren Crijns en Rinzema datzelfde jaar in deze krant. "Toch denken we dat de mensen nog steeds zoeken naar woorden van liefde, verbinding en zorgzaamheid. Wij willen die boodschap brengen op de plekken waar de mensen deze kunnen vinden", stellen zij vervolgens.

Na vier jaar is preekvandeweek.com nog springlevend en verder geprofessionaliseerd. Rinzema: "De website is vernieuwd en we zetten de preek nu ook op ons YouTube-kanaal. Eén keer per twee of drie weken komt een professional bij mij langs voor de opnames in mijn studeerkamer."
Op de vraag of het niet handiger is om zelf met een webcam in de weer te gaan, reageert hij afkeurend. "Stel je voor. Wij doen dit in dienst van God en we zijn trots op wat we doen. Dat verdient een solide aanpak." Zijn wekelijkse posts leveren rond de 15 tot 25 reacties per week op die hij altijd persoonlijk beantwoordt. "Soms gaat het om eenvoudige vragen, maar ik krijg ook verzoeken om persoonlijk met de mensen in gesprek te gaan. Naast mijn bezigheden online, ben ik overigens ook nog 'in real life' aan het werk als gastpredikant in verschillende gemeenten."
Hoewel Nederland in hoog tempo seculariseert, ziet Rinzema nog steeds een belangrijke rol voor het geloof weggelegd. "'Religere' betekent 'verbinden'", legt hij uit. "Juist die verbinding missen we in de samenleving. Er lopen veel mensen geestelijk dakloos rond. Zij zoeken inspiratie in de uitspraken van de Dalai Lama of volgen een cursus yoga of mindfulness. Als zij daar gelukkig van worden, is dit prachtig, maar vergeet niet dat we zelf met onze christelijke traditie een schat in huis hebben. 'Kijk eens naar de kracht van onze eigen cultuurtaal', zeg ik vaak tegen de mensen. We kunnen in onze zoektocht vaker stilstaan bij onze eigen bronnen: Henri Nouwen, Augustinus, Kierkegaard. Het zijn Olympisch inspirerende schrijvers die wachten om herontdekt te worden."