Minder basisscholieren van buitenaf

BLARICUM De gemeente Blaricum gaat na de zomervakantie opnieuw met de verschillende schoolbesturen in gesprek over het - volgens het onderwijs - tekort aan lokalen binnen de verschillende basisscholen. Een van de thema's daarbij is het enorme percentage leerlingen dat niet binnen de gemeente woont te verlagen.

Het leerlingenaantal van OBS Dorp, OBS Bijvanck en de Pionier is namelijk gestegen en het percentage leerlingen dat niet in Blaricum woont is met 42 procent van het totaal 'uitzonderlijk hoog', schrijft het college van burgemeester en wethouders (B en W) aan de gemeenteraad. "Het onderwijs heeft behoefte aan meer lokalen terwijl er wettelijk voldoende onderwijsruimte is", schrijven B en W. "Daarnaast is het niet zeker dat het hoogbegaafdenonderwijs (HB-onderwijs) voor aanvang van schooljaar 2020-2021 verhuist naar een geschiktere onderwijslocatie in een andere gemeente. Kijkende naar de toekomst is het van belang het percentage leerlingen van buitenaf te verlagen en met het onderwijs afspraken te maken over de beschikbare onderwijscapaciteit."
Met de onderwijsbesturen wordt daarom ook gesproken over een eventueel 'toelatingsbeleid'. Wanneer de verschillende partijen hierover een akkoord bereiken, komen B en W met een voorstel aan de gemeenteraad voor uitbreidingsmogelijkheden van scholencomplex Bijvanck.

7 'Voldoende klaslokalen'