'U als inwoner heeft ook een zorgplicht'

Vervolg van de voorpagina

'Een kommetje'. Dat is volgens wethouder Theo Reijn de beste omschrijving van het laaggelegen oude dorpscentrum als het gaat om de eventuele overlast van grondwater. Lang geleden zijn daar heel veel zogenaamde strengen drainage aangelegd. Van sommigen is weinig over. En van de 'echt oude' pakweg 190 putten, die tot het drainagesysteem horen, zijn er slechts 50 teruggevonden. De overige zijn kapot of er is (mogelijk ook door particulieren) overheen gebouwd.

Reijn benadrukt dat er ondanks dat oude drainagesysteem er geen grondwaterprobleem is. Wel vindt hij dat de gemeente een zorgplicht heeft en eventueel maatregelen neemt. "Maar u als inwoner heeft ook een zorgplicht", benadrukt de wethouder. De eigenaar moet immers zorgen voor een goede staat van zijn perceel en de leidingen in dat perceel.
Zelf gaat Eemnes voor de wat langere termijn bekijken waar de problemen binnen het drainagesysteem precies zitten. Bij kleine maatregelen - bijvoorbeeld herinrichting van de weg - kunnen de ontdekte problemen meteen meegenomen worden in de plannen. En particuliere grond wordt mogelijk meegenomen naar de openbare ruimte. Wat dat allemaal gaat kosten is nog niet duidelijk.


Drietal schapen uit sloot gered; lammetje dood

BLARICUM De Dierenambulance Eemland heeft maandagmiddag maar liefst vier schapen uit een sloot bij De Kampen in Blaricum gehaald. Met drie van hen was er niet zo veel aan de hand, een lammetje echter was al overleden.

De hond van daar aanwezige wandelaars ontdekte een van de schapen waarna de dierenambulance werd ingeschakeld. Vervolgens werden ook de overige schapen - waaronder het lammetje - aangetroffen.
Vervolgens ontstond er de nodige ophef nadat de vrijwilligers van de dierenambulance de betreffende boer op de vingers tikten. Er was namelijk maar een kuip met water waar de vijftig tot zestig schapen het mee moesten doen. De waterstand in de kuip was volgens een getuige zo laag, dat de lammetjes nooit over de rand konden drinken en dus de sloot opzochten.