'Vaccinatiegraad Gooi en Vecht boven landelijk gemiddelde'

LAREN Het percentage kinderen tussen de 0 en 18 jaar, dat zich laat vaccineren tegen allerlei infectieziektes, ligt boven de nationale norm van 90 procent. "De vaccinatiegraad is stabiel, nog steeds hoog en vaak boven of rond het landelijk gemiddelde", concludeert de Regio Gooi en Vechtstreek.

In Nederland worden kinderen gevaccineerd volgens het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Daarin krijgen zij vaccinaties aangeboden tegen twaalf infectieziekten. Wereldwijd wil het Global Vaccine Action Plan (GVAP) komen tot een nationale vaccinatiegraad van minimaal 90 procent. Dat percentage stond de voorbije jaren onder druk vanwege toenemende vaccinatietwijfel bij ouders. De meest recente cijfers uit 2018 laten zien dat er in Gooi en Vechtstreek - net als bij de landelijke tendens - een stabilisering waarneembaar is. De vaccinatiegraad is ongeveer gelijk gebleven aan het jaar daarvoor en ligt boven of rond het landelijk gemiddelde.

Jaarlijks krijgen grofweg, alleen al zuigelingen, ruim 18.000 vaccinaties. Voor alle vaccinaties aan zuigelingen blijven de Gooise gemeenten samen met 91,5 procent boven het landelijk gemiddelde van 90,2 procent. Alleen Blaricum blijft met 88,1 procent wat achter.
Voor de DKTP-vaccinatie voor 4-jarigen zit Gooi en Vecht iets boven het landelijke percentage van 92,5 procent. Ook voor de 9-jarigen (DTP en BMR) doet deze regio het beter dan landelijk. Laren haalt echter niet de gewenste 90 procent.
Het landelijke percentage van kinderen dat geen enkele vaccinatie kreeg is 4,6 procent. In deze regio haalt alleen Blaricum dat percentage. De rest zit daaronder.