Museum Hofland trekt zo'n 8000 bezoekers per jaar

LAREN Het Geologisch Museum Hofland aan de Hilversumseweg 51 te Laren is een onbekend pareltje bij het grote publiek. Wellicht heeft de onbekendheid te maken met het feit dat het museum buiten de dorpskern ligt, maar dat maakt het museum niet minder interessant.

Het museum trekt zo'n 8.000 bezoekers per jaar het museum voor de vaste- en wisseltentoonstellingen. Er is voor iedereen en elke leeftijdsgroep wat te zien én te doen. De nieuwe wisseltentoonstelling 'Een fatale Inslag' over de ondergang van de dinosauriërs is heel actueel. Het verhaal is duidelijk in beeld gebracht en is een hele bijzondere tentoonstelling, mede omdat Jan Smit (ook verbonden aan het museum) als één van de ontdekkers van de inslagtheorie zijn unieke verzameling van objecten laat exposeren.
Het verhaal en de tentoonstelling slaan bovendien goed aan bij kinderen. Ook kunnen ze zelf aan de slag in een speelhoek voor de dinoquiz en een memoryspel en uiteraard kunnen ze buiten in een aparte kinderhoek ook spelen met stenen.

Overige activiteiten in het museum zijn een druipsteengrot waar een sjamaan in een audiovisuele presentatie vertelt over de komst van de mens op aarde, voor de liefhebbers van 't Gooi is er de presentatie 'Goois Verleden', inclusief zwerfkeien en er staan vitrines met diorama's en fossielen over het ontstaan van leven op aarde.
Daarnaast is er een mineralencollectie die altijd veel aandacht trekt met de fantastische kleuren en motieven en ook de tuin met zwerfstenen is interessant om rond te lopen. Wandelliefhebbers kunnen er onder begeleiding van een gids in het weekend een wandeling maken langs de stuwwal.