Afbeelding
Foto: Pixabay

Na twee maanden waarin er sprake was van een daling, is het vertrouwen van producenten in de industrie in de maand juli weer toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft vrijgegeven.

Het vertrouwen kwam in juli uit op 3,9, in juni was dat 3,3. De ondernemers waren vorige maand vooral minder negatief over de verwachte bedrijvigheid en positiever over hun voorraden. Daar staat wel tegenover dat het oordeel over de orderportefeuille minder positief was.

Optimistisch

Producenten in de textiel-, kleding- en lederindustrie waren in juli het meest optimistisch, aldus het CBS. In de transportmiddelenindustrie waren juist meer pessimisten dan optimisten te vinden.

Overhand

Overigens hebben sinds oktober 2014 positief gestemde ondernemers de overhand. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in februari 2018 de hoogste waarde (10,9), terwijl die ruim tien jaar geleden – in februari 2009 – de laagste waarde had met -23,5. Het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar is 1,0.

Voor wat betreft de verwachte bedrijvigheid voor de komende drie maanden zijn ondernemers nog een fractie negatief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie zal afnemen dan ondernemers die een toename voorzien.